3 tm 7 april – Geen blauw na 20:00 uur

Deze week mag je elke avond na 20:00 al je blauwe licht vermijden! 

Tegenwoordig brengen we veel tijd door achter onze laptop, telefoons en de tv. Deze schermen geven blauw licht af, wat onze slaap kan beïnvloeden. 

Wat is blauw licht?
Blauw licht is een onderdeel van het zichtbare lichtspectrum en wordt uitgestraald door de zon en kunstmatige lichtbronnen zoals computerschermen, telefoons en televisies. Het blauwe licht heeft een kortere golflengte en hogere energie dan andere kleuren in het spectrum, waardoor het onze ogen anders beïnvloedt.

Hoe beïnvloedt blauw licht onze slaap?
Ons lichaam heeft een biologische klok die de slaap-waakcyclus regelt. Deze klok wordt gereguleerd door de hoeveelheid licht die we zien. Blauw licht kan onze biologische klok verstoren, omdat het de productie van melatonine, een hormoon dat onze slaap regelt, kan onderdrukken. Als gevolg hiervan kan het moeilijker worden om in slaap te vallen en kunnen we minder diep slapen. Met als gevolg; heel vaak wakker worden en geen goede nachtrust hebben.

Dus klap alle schermen dicht of leg ze op de kop. Nog een tip: laat je telefoon lekker beneden liggen als je gaat slapen :)