18 tm 22 september – Laat je ego los door te ademen

Laat je ego los door te ademen!

 

Je ego kan optreden op allerlei (holistische) niveaus: mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch en spiritueel. En op elk moment. Kritiek op jezelf hebben, de hele tijd in je hoofd bezig zijn en veel minder in het hier en nu leven.

 

Weet dat jouw ego staat los van jouw ware essentie: het is eerder het beeld dat jij over jezelf hebt gevormd. Vanwege jouw ego kun je een negatieve zelfperceptie hebben, minder in het moment leven en moeite hebben met het in perspectief plaatsen of loslaten van dingen.

 

Oefen met leven in het moment. In het opzoeken van de verstilling en de verbinding met jezelf. Hoe kun je dat ego wat vaker loslaten?

 

Door een ademhalingsoefening te doen gaat je aandacht steeds terug naar je ademhaling, in plaats van mee te gaan met gedachten die voorbijkomen. Zo kom je beetje bij beetje steeds meer los van jouw gedachten en dus van jouw ego.

 

Lukt het jou om bewust te worden van momenten dat je even achter de materie keek en even puur bewustzijn ervaart? Dit kan na een intensieve ademsessie en dat je daarna even lijkt op te stijgen. Daarom is de weekchallenge; Doe een sessie Bhastrika Pranayama. Hij is intensief, maar daardoor heel effectief!

 

Hoe gaat de Bhastrika Pranayama?

Bhastrika is een ademhalingstechniek waarbij je krachtig in- en uitademt om energie gericht door het lichaam te sturen. Op de inademing ontspan je de buikspieren en op de uitademing trek je de buikspieren krachtig in, waarbij de navel richting de wervelkolom beweegt. Deze oefening wordt ook wel de Blaasbalg genoemd.

 

Het effect van de Bhastrika-ademhaling

 • Bhastrika werkt met name in op het onderlichaam: deze oefening wakkert het vuur in je buik aan en versnelt de spijsvertering. 
 • Door je buikspieren krachtig aan te spannen en weer los te laten, wordt de lucht snel in en uit je longen gestuwd.  
 • Deze ademhaling is een goede manier om je energiek en vitaal te voelen. 
 • Hou wel je aandacht erbij. Word je duizelig? Haal dan een aantal maal rustig adem.

 

Hoe doe je de Bhastrika-ademhaling?

 • Ga op je knieën zitten, of kom in kleermakerszit, en houd je rug recht.
 • Cactusarmen en die vallen tegen je ribbenkast aan bij de uitademing
 • Adem stevig in door je neus.
 • Op de uitademing trek je de buikspieren aan, zodat je de lucht door je neus naar buiten stoot. Bij deze ademhaling beweeg je alleen je buik.
 • Ontspan je buik en adem weer stevig in.
 • Hoewel je ook bewust en flink inademt, ligt het accent op de explosieve uitademing.
 • Doe deze oefening in 3 rondes van 11 ademhalingen.
 • De oefening aanpassen – Doordat het lichaam met deze ademhalingsoefening meer zuurstof krijgt, kan het gebeuren dat je duizelig wordt. Dit kan verder geen kwaad. Stop in dat geval met de oefening, open je ogen en haal een paar minuten rustig adem vanuit je onderbuik.

 

Naast de voordelen zijn er ook contra indicaties die gelden voor deze ademhalingstechniek. Zo wordt het afgeraden om de ademhalingsoefening uit voeren bij onder andere menstruatie, zwangerschap, hartaandoeningen en longproblemen.