Reset Dag

Ons lichaam en onze geest krijgen in onze moderne levens vaak veel te verduren. Daarom is het ook zo goed voor je om je lichaam af en toe te resetten. Bijvoorbeeld door een Reset Dag in te lassen voor jezelf. Het effect van regelmatig kleine dingen doen die voor je lichaam goed zijn moet je zeker niet onderschatten. Als je één dag per week een Reset Dag inlast geef je je spijsverteringssysteem al rust. Het geeft fysiek meteen effect maar ook word je je op andere dagen veel bewuster van wat je allemaal in je mond stopt en maak je daardoor sneller gezondere keuzes.
 
We leggen je stap voor stap uit hoe je zo’n Reset Dag het beste doet.

Hoe doe je een resetdag?

 • Sta vroeg op, het liefst voor 6:00.
 • Check even in bij jezelf (hoe voel je je) en zet je intentie voor deze dag. Bijvoorbeeld: ik reinig mijn lichaam en voel me licht en energiek
 • Na het opstaan schraap je je tong en drink je een glas gekookt water
 • Volg een fijne yogales (bijv de les van Teuni van onze community) of ga lekker wandelen
 • Gedurende de hele dag eet je een monodieet van kitchari. Je eet dit als ontbijt, lunch & avondeten
 • Tussen de maaltijden laat je minstens drie uur zitten
 • Je diner eet je voor 18:00
 • Je drinkt de hele dag kruidenthee zoals KKV-thee, muntthee of gemberthee
 • Doe een ontspanning meditatie of pranayama van onze community
 • Zorg dat je voor 22:00 weer in bed ligt

Kitchari

Kitchari is één van de gezondste gerechten die er bestaat en wordt in Ayurveda heel vaak gegeten. Het is heel licht verteerbaar, het ontgift (mungbonen hebben een schrapende werking) en het brengt het lichaam snel in balans. Het is een gerecht dat weinig van je lichaam vraagt waardoor het goed tot rust kan komen en de darmen niet zo hard hoeven te werken. Het is goed voor alle drie de dosha’s: Vata, Pitte en Kapha. Kitchari bevat alles wat we nodig hebben en is door de Ayurvedische kruiden goed verteerbaar. Bij deze het recept en de uitleg in video over het weken en wassen van mungbonen.

KKV-thee

KKV-thee is ook een reinigende thee en goed voor alle dosha’s. De thee versterkt je immuunsysteem en is goed tegen een opgeblazen buik en helpt je spijsvertering een handje! Je gebruikt gelijke delen komijn, koriander en venkelzaad. Doet dit in de vijzel en stopt het in een thee-ei of theezakje. Laat het eventjes een paar minuten trekken en je hebt een heerlijke thee.

 Drie belangrijke voordelen van KKV-thee op een rijtje:

 • Voordelen van komijn: stimuleert agni, vermindert gas, bevat antioxidanten en ijzer, verbetert je stoelgang. Vanwege het licht verwarmende karakter kunnen Pitta’s merken dat te veel komijn het vuurtje zal aanwakkeren, maar daar zijn de koriander en venkel weer om dat in balans te houden!
 • Voordelen van koriander: Verbetert de spijs- vertering, vermindert gas, voert te veel hitte en herstelt je vochtbalans.
 • Voordelen van venkel: Een van de beste kruiden voor het versterken van agni zonder Pitta te verzwaren, stopt krampen, verhoogt mentale alertheid, ontspant het spijsverteringskanaal, verhoogt de vetverbranding.

 

KKV-thee heeft dus heel veel  voordelen voor je gezondheid, zowel op fysiek als mentaal gebied. Het is daarom zeker de moeite waard om deze kruidenthee eens te proberen!

Rust & selfcare

Probeer verder lekker rustig aan te doen op jouw Reset Dag. Maak de avond van te voren bijvoorbeeld al een grote pan met Kitchari, dit scheelt jou weer een hoop gedoe in de ochtend. De pan met kitchari kun je gewoon op het aanrecht laten staan. Je warmt dan steeds een portie op. Heb je een gezin? Zorg dan dat er ook voor hen al eten is, of laat iemand anders koken. Dit is een hele goede dag voor extra selfcare! Download ons gratis selfcare boekje vol met tips en inspiratie. Heb je het moeilijk? Bedenk dan hoe blij je lichaam is met deze reset. Morgen kun je weer genieten van hetgeen je nu misschien mist. Als lid van onze community kun je ook onze ExtrAyurveda Podcast & Meditaties beluisteren! Hieronder vind je een van de yoga Nidra sessies die we aanbieden. 

Doe een yoga Nidra sessie

Yoga Nidra is rond 1950 ontwikkeld door Swami Satyananda Sarawati. Swami Satyananda Sarawati was een yogi. Per toeval ontdekte hij deze vorm van yoga toen hij als student regelmatig in slaap viel, terwijl er vlak bij een groep mensen mantra’s aan het zingen waren. Mantra’s die hij zelf nog nooit had gehoord.

Yoga Nidra is een staat van bewustzijn, tussen slapen en wakker zijn. Het is volledige ontspanning van het lichaam, terwijl de geest wakker blijft. Het brengt ons in een staat van diepe slaap waar onze zintuigen, intellect en geest ontspannen. 

Wanneer dit gebeurt, neemt de hersenactiviteit af en gaat het lichaam in de helende staat. 

Daarom wordt er ook gezegd dat een uur yoga Nidra hetzelfde voordeel kan geven als een slaap van vier uur. Als het lichaam in een helende staat komt, kun je de gifstoffen op cellulair niveau opruimen, de geest verfrissen en bagage uit het onderbewustzijn verwijderen.

Luister hier een yoga nidra sessie van Marleen