#19 Q&Ayurveda – 6 maart

Datum & Tijd

6 maart 2023
17:00 uur

Beschrijving

Iedere week bespreken we jouw vragen over Ayurveda in dit live uurtje! Zie het als je wekelijkse Ayurveda-les!

Wat zouden redenen kunnen zijn om geen (lente) detox te gaan doen? Naast zwangerschap en borstvoeding natuurlijk. Als je niet helemaal lekker in je vel zit, is het dan juist wel of geen goed idee? groetjes, Roos

In de Q&A van vorige week hadden jullie het over groene mungbonen voor de detoxweek. In de resetweek moesten de gele mungbonen worden gebruikt. Is er verschil in werking daarvan en zo ja wat is dat verschil? 

Mungbonen moeten weken en daarna goed gewassen worden. Geldt dit ook voor de gele mung dal?

Hi Cielke en Marleen, wanneer gebruik de gele mungbonen en wanneer de groene mungbonen? Ik doe zelf af en toe een resetdagje en ik merk dat ik dan vaak kies voor de gele mungbonen (zijn sneller gaar ;-)  Groetjes Sandra 

Vanwege de detox vroeg ik mij ineens af hoe staat ayurveda tegenover de ramadan? Dat is natuurlijk ook een detox. Alleen die duurt uiteraard langer. Ik heb heel veel bewondering voor de mensen die hieraan meedoen. Alleen bedacht ik mij dat je bij Ayurveda beter niet na ca. 18 uur in de avond kunt eten en voor 22.00 uur gaan slapen. Dit kan natuurlijk tijdens de ramadan niet. Ook zal het lastig zijn je dan te houden aan de maaltijd ter grootte van een kommetje van je handen. Hoe wordt hier dus vanuit de Ayurveda tegenaan gekeken?

Hoe kun je bepalen of je genoeg binnenkrijgt tijdens de detox, qua gewicht? Is hier rekening mee gehouden? 

Ik heb gelezen dat je juist geen bonen moet eten bij een vata disbalans, klopt dat? Ik had al 2 potten groene mungbonen ingekocht😄

Hoi Cielke en Marleen, Ik heb me ingeschreven voor de lente detox, heb er veel zin in. Nu lees net dat jullie het afraden als je borstvoeding geeft. Ik geef 1 keer per dag soms 2 keer nog borstvoeding aan mijn bijna 4 jarige dochter. Ik denk dat ik gewoon mee mag doen omdat het geen hoofdvoeding voor haar meer is maar ik vraag toch even voor de zekerheid. 

Jullie adviseren bij de detox witte rijst te eten. Dat is voor mij even omschakelen. Ik heb altijd geleerd dat volkoren beter is. Weet uit ervaring  dat het voedzamer is, beter vult en ook beter voor de stoelgang is. Mijn vraag waarom toch witte rijst?

Wanneer raden jullie aan witte rijst te gebruiken en wanneer zilvervlies? – Ik zie dat dadels en rozen maar ook bijv. amandelen vaak eerst geweekt moeten worden. Waar is dat belangrijk voor en kan je ze ook even in gekookt water leggen als je geen uur de tijd hebt? – Waar kan ik asafoetida kopen?

Hi, mijn dochter van 6 is een echte Vata en heeft ook een Vata onbalans (bijv. gevoelig voor buikpijn/veel lucht in haar buik, slechte concentratie). Hebben jullie tips, ook voor beter concentreren als ze op school is? En misschien ook wat yoga oefeningen die geschikt zijn voor haar leeftijd? Bedankt alvast!

Beste Cielke en Marleen, Laatst heb ik bloed gegeven en was mijn Hb goed, maar later kreeg ik bericht dat bij ferritine (best wel) laag was, waardoor ze mijn bloed niet konden gebruiken. Is er iets volgens de ayurveda om je ferritine wat beter te krijgen? 

ik heb afgelopen week te horen gekregen dat ik een candida infectie heb in m’n slokdarm (veroorzaakt door ontstekingsremmer voor allergische astma). Ik vermoed zelf door heel veel symptomen die ik herken, oa regelmatige ervaring met vaginale candida, dat het een candida overgroei is in m’n hele lijf. Nu ben ik benieuwd hoe er vanuit de ayurveda naar candida overgroei in het lichaam gekeken wordt ook mbt disbalans dosha’s en of jullie tips hebben? Ik weet ondertussen niet meer zo goed wat ik moet eten en dat terwijl ik na veel gewichtsverlies door maagklachten juist wil aankomen. 

Sinds een jaar slik in antidepressiva. Ik zou hier graag vanaf willen, maar elke keer als ik minder met sertraline-inname, raak ik enorm overprikkeld en kan ik het leven minder goed aan. Ik heb ook 3 kinderen (jongens!) en ik merk dat ik een afsnauwende moeder wordt zonder medicatie, zo druk kan het af en toe zijn. Met medicatie ben ik altijd Zen en heb ik veel meer ruimte voor hun n innerlijke rust. Toch voelt het niet goed om medicijnen te slikken. het liefste zou ik mijzelf op een natuurlijke manier willen helen. Hebben jullie misschien advies voor mij?

Hebben jullie een tip voor waar ik een goede borstel voor dry brushing kan vinden? Wat is de beste periode om daar mee te starten? Dit kun je toch doen in de lente en zomer? Ik doe in de ochtend graag de zelfmassage met olie. Kun je dit blijven doen? Komt de dry brushing ernaast of is het in de plaats van? Ik heb veel Vata in me. Kun je dan de lente en zomer door blijven gaan met sesamolie of is het (vooral) in de zomer toch echt wel overstappen naar kokosolie? Vloeibare kokosolie krijg je door vaste even in warm water te leggen? Hoe lang zijn de abrikozenballetjes uit jullie detox receptenboekje houdbaar in de koelkast? Stel je maakt de hoeveelheid voor de detox, hoeveel dagen kun je deze dan bewaren? Of toch invriezen (ook al is dat niet volgens Ayurveda) 

ik ben begonnen met drybrushen & abhanga. Er wordt aangeraden om dit dagelijks in de ochtend te doen voor het douchen, maar ik hoor ook vaak dat dagelijks douchen je huid uitdroogd. Ik merk dat al hele lange tijd een erg droge huid heb vooral mijn benen. Ik probeer sinds kort ook Abhanga uit, alleen ik weet dat het voor Kapha weer niet goed is om dit te vaak te doen. Kortom dilemma, wel of niet iedere dag douchen, kan ik mezelf naast van binnen uit voeden ook nog insmeren met iets wat de droogte tegen gaat? En is Abhanga na het drybrushen goed? Dankjewel!!! 

Hallo! Ik heb een vraag over de verschillende soorten olieen en wat je waarvoor kunt gebruiken. Bijvoorbeeld met sesamolie heb je sesamolie om mee te koken en sesamolie voor massage. Maar wat is het verschil tussen deze twee? Of is er geen verschil en kan je ook koken met de massage sesamolie. En welke van de twee zou je dan gebruiken voor de oil pulling in de ochtend? Hetzelfde ook een beetje voor kokosolie, hier heb je ook verschillende soorten van in de winkel, maar is er een verschil en zo ja, wat dan? Alvast bedankt!

Hebben jullie een tip voor donkere kringen. Ik sta al een paar maanden om 0530 uur op (word uit mezelf wakker) en ik ga rond 2130 uur naar boven zodat ik om 2200 uur slaap. Ik heb Pitta constitutie overigens. Ik voel me kiplekker met dit ritme en voel dat ik meer energie heb, daarom is het zo jammer dat je dat er niet aan af ziet. Ik zie er nl. soms uit alsof ik nachten heb wakker gelegen door die donkere kringen. Alle tips zijn dus welkom!!

 sinds een jaar gebruik ik geen “normale” deo meer.  Eerste maanden stonk ik echt (detox?) nu is het stukken minder maar zou toch graag iets gebruiken. Hoe doen jullie dat? Benieuwd!

 ik heb sinds een aantal maanden hele stijve spieren in mijn nek en schouders met uitstralingspijn naar mijn armen (branderig gevoel). Hebben jullie vanuit de ayurveda tips hiervoor? Ik ben al sinds een tijdje minder pittig gaan eten omdat ik denk aan een pitta onbalans, maar ik merk nog weinig verschil. En welke yoga oefeningen zou ik kunnen doen? 

Ik heb toch nog een vraagje voor de Q&A. Ik eet grotendeels vegetarisch maar niet veganistisch. Ik zie dat veel recepten veganistisch zijn. Is dat iets wat heel erg past bij ayurveda? Kan me nog niet voorstellen echt minder eieren en kaas te gaan eten;-)

Alvast een yogavraag: Ik zou heel graag weer meer aan yoga willen doen … in het verleden wel flow yoga gedaan, maar ik merk steeds dat ik door fibromyalgie en hypermobiliteit een terugslag krijg en m’n lichaam overbelast … heb je een tip hoe ik dit kan voorkomen en is er een yoga vorm die je hierbij aanraadt?