#15 Q&Ayurveda – 06 februari

Datum & Tijd

Beschrijving

Welke vragen bespreken we?

 • Wat voor tussendoortjes, naast fruit, kan ik de het beste kinderen geven? (geen kleuters meer, maar groter schoolkind / tiener)
 • Ik weet bij mijzelf niet beter dat ik een afdruk van mijn tanden op mijn tong heb staan. Ik kan her en der online wel terugvinden waar dat naar wijst. Ik kan echter nergens vinden wat ik hier tegen kan doen wat betreft voeding en/of leefstijl.
 • Als je nou eens toch eens koud eet (stapel fruit, of een boterhammen-lunch), is het dan helpend voor je spijsvertering om er warme thee naast te drinken?
 • Ik heb de reset week gedaan en vele aanpassingen aan mijn ochtend gedaan… heerlijk voelde het. 3eet momenten ging die week best goed maar vond ik moeilijk vol te houden. Ik ben denk ik een Vata type. Mis eind middag vind ik moeilijke momenten. Vaak heb ik middag vrij van werk en vind het dan moeilijk te switchen van werk naar thuis leven. Dan verzand ik in veel zoetigheid eten en eindeloos op sociaal media scrollen. Hebben jullie tips voor een middag routine/tussen werk en privé routine??
 • Ik heb een vraagje over chutneys. In veel chutneys zit fruit verwerkt. Kun je dat dan wel overal bij eten? En moet je dat dan nog even meeverwarmen in de pan?
 • Ik heb al van mijn 18 jaar last van chronische sinusitus , wat kan ik allemaal doen om dit te verbeteren ?
 • Hoi cielke en Marleen, wat als je erg veel moe bent en vaker wil rusten en slapen maar daarnaast ook snel overprikkeld. Kun je dan een Kapha en pitta onbalans hebben? Welk onbalans pak je dan eerst aan?
 • Ik geef levensbeschouwing in de bovenbouw havo/VWO en wil lln graag iets meegeven over ayurveda. Wat zou je aanraden voor een les. Ze zijn dol op testjes dus ik dacht aan de dosha test uit jullie boek met wat tips. Misschien een pranayama oefening? Ze zijn rond de 15. selecteren
 • Mijn vraag gaat over mijn ontlasting. Jullie geven aan elke ochtend naar het toilet te gaan. Dit is bij mij niet elke dag/ochtend. Volgens mij is dit al mijn hele leven zo. heb er nooit zo op gelet, maar nu ik met ayurveda bezig ben valt het me op. ik ben een pitta. ( bij ayurvedisch arts geweest, zodoende weet ik dit). wat betekent dit als je niet elke dag ontlasting hebt, maar eigenlijk nooit last heb gehad met je buik of ontlasting???
 • ik was me in de ochtend bij de kraan altijd met koud water, is dit erg als je een vata onbalans hebt ?
 • Mijn dochter heeft soms rode lippen van bepaald voedsel (onduidelijk nog welke voedsel). Ook vaak droge lippen. Ze is overwegend Vata met Pitta. Waar zou dit door kunnen komen en wat kunnen we eraan doen?
 • Over het recept van de Kitchari, in het ayurveda selfcare en in de reset Guide 2023 staan voor 4 personen het recept alleen het verschilt nogal hoeveel mungbonen en hoeveel basmati rijst je moet gebruiken. Tevens over de kooktijd voor de mungbonen is mij niet geheel duidelijk want als ik de verpakking lees is de kooktijd ongeveer 40 miunuten. Maar in jullie recepten is dat veel korter?
 • Hoe kan je als Vata Vrouw het beste fruit eten? En wanneer? Merk dat het fruit er helemaal bij inschiet nu ik alles verwarm en probeer genoeg tijd tussen de maaltijden te houden.
 • Is een onbalans altijd dat je te veel van een bepaalde Dosha hebt of kan het ook een tekort zijn?
 • zuur oprispingen… jakkes… is vast een pitte onbalans, te veel tomaat gegeten, paprika of aubergine… maar… soms ontkom ik er niet aan, bijvoorbeeld op een etentje bij vrienden. Maar als ik die dan oprispingen heb, wat kan ik er aan doen? selecteren
 • Hallo Cielke en Marleen, ik heb last koolhydraten en eiwitten, als ik deze combinatie eet krijg ik last van zuurbranden. Dat wil zeggen dat ik ook geen Mungbonen of welke bonen samen met rijst kan eten. Ik heb lang kitcharie gemaakt maar heb constant last van zuurbranden. Ik ben kapha, met klein beetje pitta en vata. Wat is volgens Ayurveda de oplossing zodat ik weer kan genieten van de kitchari
 • Ik kan helaas nooit live bij de Q en A zijn, ik zit dan net in de auto op weg naar huis, maar ik heb wel een vraag. Ik vind kitchari dus echt niet lekker. Ik heb het op verschillende manieren gemaakt, maar een detox met alleen kitchari, dat gaat dus niet. Ondertussen heb ik wel ontdekt dat ik van gele mungdahl heerlijke soep kan maken, pannenkoeken kan bakken die ik dan vul met groente met ernaast rijst. Kan ik daarmee kitchari ontwijken en toch detoxen?
 • Ik heb een aantal vragen die ik jullie graag wil stellen: – Korte cyclus: Mijn cyclus duurt momenteel 23 dagen. Dit is een regelmatige cyclus, maar hij is erg kort. Hoe kan ik deze naar een normale 28dagen brengen? (Misschien handige side info: Ik bloedt 2-3 dagen, het bloed is slijmerig en soms met wat klontjes) – Castorolie: Wanneer jullie praten over olie noemen jullie vaak sesamolie en kokosolie. Noemen jullie met een reden geen castorolie? Ik ken deze olie als ‘de wonderolie’ en ben erg benieuwd of dit ook in Ayurveda wordt gebruikt en waarvoor. – Rimpels: Ik heb een droge huid en ‘vecht’ al (op mijn 31ste) tegen een paar rimpels. Is er iets wat ik kan doen om mijn gezichtshuid beter te voeden en vooral om de rimpels tegen te gaan? – Mentale rust: Ik ben erg benieuwd naar Ayurveda en mentale gezondheid/rust. Hebben jullie hier al een podcast over gemaakt of hebben jullie een leestip om hier in te duiken? Veel vragen.. er is nog zoveel te leren! Ben heel erg benieuwd naar jullie advies
 • Hoi dames! Zijn er klachten waarvan jullie hoopten (en verwachtten) dat ze zouden verdwijnen door Ayurveda maar wat niet gebeurd is? Ik heb laatst jullie podcastaflevering over menstruatie geluisterd. Omdat ik al een maand lang mijn voeding en leefstijl grondig aanpas aan Kapha, hoopte ik dat ik een iets fijnere menstruatiestart tegemoet zou zien. Ik werd redelijk ineens ongesteld, zonder aankondiging van klachten dus dat was een goed teken. Maar die nacht was drama. Ik heb krom van de pijn op het toilet gezeten, wel zoveel mogelijk rechtop in de hoop de zwaartekracht te helpen. Ik had een ware craving naar pijnstillers. Een uur of twee na die genomen te hebben, was het oké. En nu kom ik mijn menstruatie goed door, voel ik ook dat de rust, het slome en zware eigenlijk heel fijn zijn voor me. Maar de hel van een opstart was zeker niet pijnvrij. Help me even door te zeggen dat het heel normaal is dat er altijd wel wat klachten zijn, hoe goed je je ook bezig houdt met Ayurvedische aanpassingen, en dat jullie dat ook hebben :)
 • Nu ik In Zuid-Afrika ben, drink ik meer Rooibos thee en de goddelijke red cappucino (=cappucino obv rooibos). Nu vroeg ik me of dit past in Ayurveda en wat de kwaliteiten hiervan zijn bv tov KKV thee?