#8 – eetdagboekje – Karin Bouwknegt

De Ayurvedische Keuken

In de ochtend ben ik altijd als eerste beneden en geniet ik nog even van de rust. Ik moet wel echt ontbijten voordat ik ook maar iets ga ondernemen dus al snel sta ik boven mijn pannetje havervlokken met amandelmelk. Ik voeg van alles toe: gedroogd fruit zoals abrikozen, een dadel of pruimen; een halve theelepel kaneel; een halve theelepel nootmuskaat en een snufje kardemompoeder. Ook doe ik er een handje geroosterd amandelschaafsel bij. Eenmaal in mijn bakje scherp ik er een lepel kokosrasp doorheen. Het lijkt wel een taartje elke ochtend, zó lekker!

Tussen het ontbijt en de lunch drink ik twee grote glazen gekookt afgekoeld water. Dat was de eerste tip die ik opdeed toen ik met Ayurveda begon en daar ben ik nog steeds superblij mee. Het voelt zo reinigend en ik krijg geen trek tot de lunch. Ik neem nog wel een espresso met heel veel havermelk. Die kan ik echt niet laten staan, het is mijn geniet-momentje rond een uur of 11.

Zo’n twee keer per week heb ik een kookopdracht voor de lunch, zoals ook vandaag voor studenten van Divine Ayurveda. Dan eet ik natuurlijk lekker een hapje mee voor de lunch. Ik heb gele mung gemaakt en daar broccoli en andijvie aan toegevoegd. In de mungdahl heb ik mosterdzaad, komijn, kaneel en veel gember gedaan en natuurlijk op smaak gebracht met peper en zout. De broccoli heb ik in de wok gedaan tot hij beetgaar was, ook weer met wat kruiden en bij de mung gevoegd. De rauwe andijvie roer ik het er op het laatst doorheen voor de bite. Nog even de smaken lekker op elkaar in laten werken en dan heb je een supergezonde dahl op tafel. Erbij heb ik KKV-basmatirijst gemaakt. Ik noem het zo omdat ik een masala maak van komijn, venkel en gemalen korianderzaad en daarna de rijst met water toevoeg. Als smaakmaker heb ik een cranberry-chutney gemaakt, die zowel zoet, zuur als een tikkeltje scherp is. We hebben die vorige week ook voor onze detox gemaakt en zijn echt verslaafd aan deze heerlijke chutney! De lunch is best veel vandaag dus ik eet ’s avonds dan een soepje. Vandaag is het pompoen-wortelsoep met chapati’s, die ik (even makkelijk) bij de Turkse supermarkt heb gehaald.

Ik ben een enorme theeleut; ’s middags en ’s avonds drink ik alleen maar thee. Ik heb van alles op voorraad staan in grote potten, zoals chai en KKV. Dus dat kost weinig moeite en daar houd ik van! Als tussendoortje nam ik vandaag een samosa gevuld met groenten. Die zag ik ook bij de Turkse supermarkt maar ik maak ze ook wel zelf. Maar normaal gesproken heb ik genoeg aan een dadel, handje noten of een cracker met geitenkaas.

GA NAAR DE RECEPTEN