#9 – eetdagboekje – Esther Hendriks

Ik ben geen ontbijt type, van kinds af aan eigenlijk al niet. Toen ik ouder werd, ontbeet ik helemaal niet meer en dat beviel me prima hoewel ik rond 12 uur wel schreeuwende trek kreeg. Nu mijn eetlust in balans is volgens de ayurvedische filosofie, gaat het ook beter met de eetlust in de ochtend, maar ik zal altijd pas een paar uur na het opstaan wat eten.

Mijn favoriet is een ‘ontbijt’ met vers fruit en boekweitflakes (zie verder receptje) en heel soms laat ik het fruit voor wat het is en neem ik de rest met een beetje yoghurt. De traditionele boterham, al dan niet geroosterd, gaat volledig aan mij voorbij, dan maar geen ontbijt. En mij zul je ook niet zien experimenteren met havermout receptjes, ook dat ging van kinds af aan al mis en is niet meer goedgekomen 😉.

Lunch is mijn belangrijkste moment en zoals het een echte Pitta betaamt, word ik vrij chagrijnig als ik niet te eten krijg of een onvolledige maaltijd eet. Mijn ideale lunch bestaat uit een dahl (ik vind ze allemaal lekker) met een groentegerecht, bij voorkeur iets van spinazie, bietjes, witlof of andijvie, een goed gekruide rijst (met noten) en natuurlijk een chutney, daar kan ik ook geen genoeg van krijgen. Er staat altijd wel een potje klaar en anders is een simpele versie van bijvoorbeeld koriander zo gepiept.

Als de lunch goed was, kan ik het ’s avonds af met een stevige soep met een chapati of een beetje rijst erbij en uiteraard nog een schepje chutney. Was de lunch niet genoeg voor mij dan heb ik echt meer nodig en vul ik het aan tot het weer op de lunch lijkt.

Onder het motto, no body’s perfect maar wel happy compenseer ik mijn ochtendritueel (2 koppen koffie met havermelk) gedurende de dag met ruim 1,5 liter KKV-thee en start ik de ochtend met warm water en vaak met een beetje citroensap. Na de rest van de ochtendrituelen neem ik 2 eetl. aloë vera sap en kauw ik langzaam een ruime eetl. sesamzaadjes.

Ontbijt a la Esther:

Meng in een kleine kom:

  • Een handje boekweitflakes (ik gebruik ze van Your Nature)
  • Vers fruit, kies 2 soorten maximaal en conform je constitutie (en varieer gedurende de week)
  • Klein handje ongebrande en ongezouten zaden-notenmix
  • Ruime tl. lijnzaad (als dat niet in je mix zit)
  • Scheutje rozenwater
  • Beetje honing
  • Verse gember, ongeveer 1 tl.
  • Verse munt, paar blaadjes of naar smaak
  • En ik maak van de gelegenheid gebruik om een 1/2 tl Amalaki toe te voegen (laat het weg als je yoghurt gebruikt). 

Amalaki is de hofleverancier van Vit. C en biedt vele gezondheidsvoordelen en ondanks dat Amla zuur is, is het de uitzondering op de regel en verhoogt het dus de Pitta Dosha niet. Verzorgt alle Dhatus’s en met name Rakta en Mamsa, is verkoelend, goed voor de ogen en de circulatie en is het belangrijkste ingrediënt van Chyvanprash (ook heel lekker). Amalaki biedt ontzettend veel, voordelen, leuk om je erin te verdiepen en pas het toe op je eigen situatie. Every body happy!