#7 – eetdagboekje – Lonneke Dötsch

Door Lonneke Dötsch van The Health Love Connection

’s Morgens heeft iedereen zo z’n eigen ontbijtwensen. Mijn zoon wil graag boekweitpannenkoeken en mijn man, dochter en ik hadden vanmorgen zin in een havermoutje. Buiten is het koud en regenachtig, typisch kapha weer dus verruilen we de havermout voor teff. Ik doe daarbij gestoofde appel, kaneel, kardemom en een klein beetje amandelmelk voor wat extra smaak.

Als de kinderen naar school zijn, maak ik een matcha haver latte. Ik wil het daadwerkelijke koffie drinken zo lang mogelijk uitstellen. Ik vind een koffietje met een vriendin buiten de deur heel gezellig, maar ik voel me daarna vaak opgejaagd dus een vervanger is meer dan welkom. Matcha latte, spelt koffie, chai en kurkuma latte zijn top als alternatief.

Rond 11 uur neem ik een smoothie, Ayurveda style (warm water) om mijn hormomen in balans te brengen.

Tussen 1230 en 1330 eet ik meestal mijn lunch. Vandaag ben ik op kantoor en neem ik mijn lunch mee van thuis. Ik maak het meestal ’s morgens klaar en neem het mee in mijn thermos zodat ik lekker warm eten heb zonder gebruik te hoeven maken van een magnetron. Vandaag heb ik kitchari met boerenkool.

’s Avonds hou ik het vaak simpel. Eenpansgerechten, groentenschotels, soepen.

Ik eet soms wel iets anders dan de kinderen of ik maak een aangepaste versie van hun maaltijd voor mezelf. Zij hebben net even iets meer nodig dan ik na een lange dag school en sporten dus daar hou ik rekening mee. Vanavond eten we allemaal broccoli/courgette soep en de rest van het gezin eet daar wat spelt brood met tomaat en mozzarella uit de oven bij. Ik neem twee stukjes mungbrood en besmeer het met wat amandelpasta.  

Rond een uur of acht neem ik vaak nog een kkv thee samen met mijn kruiden. Een week voor mijn menstruatie vervang ik deze door een sariva of shatavari latte (amandelmelk of havermelk) voor hormoonbalans.