#16 – Eetdagboekje – Brigitte Pappot

Opstarten

Om 6.00 uur word ik meestal vanzelf wakker en begin ik met mijn ochtendroutine volgens Ayurveda, genaamd dinacharya. Ik begin met het reinigen van mijn tong, poets mijn tanden, reinig mijn ogen met wat anjana poeder en masseer mezelf ongeveer drie keer per week met warme olie. Daarna doe ik wat yoga-oefeningen om mijn gewrichten soepel te houden en mijn spieren te versterken, vooral omdat ik veel fysiek werk doe. Na de oefeningen spoel ik de olie van mijn huid onder de douche.

Ontbijt

Met zowel Pitta als Kapha in mijn constitutie heb ik ‘s ochtends niet altijd evenveel trek. Ik wacht tot mijn hongergevoel goed aanwezig is en maak dan ofwel havermoutpap met wat voor geweekt gedroogd fruit, of ik bak mungbonenpannenkoekjes.

Lunch en avondmaaltijd

Als ik laat ontbeten heb, kies ik in de middag vaak voor wat fruit. Als wel ontbeten heb, wordt mijn lunch meestal een soepje of een geroosterd broodje. Mijn spijsverteringsvuurtje doet het tussen de middag en ‘s avonds altijd prima! Ik ben dol op de Thaise en Indonesische keuken, dus ‘s avonds staat er meestal iets ‘Oosters’ op het menu. Mijn favoriet is een soep met veel groenten en kruiden zoals kurkuma, komijn, korianderzaad, sereh of djeroek poeroet, en verse gember, gecombineerd met rijst of rijstemie.

Recept gespruite mungbonen pannenkoekjes (4 pannenkoeken) 

INGREDIËNTEN:

  • 1 kop gespruite mungbonen
  • 1/4 kop fijngehakte spinazie
  • 1/4 kop fijngehakte fenegriek
  • 2 el geraspte wortel
  • 2 el kikkererwtenmeel
  • 1/2 tl kurkumapoeder
  • 1/2 tl gember poeder
  • 1/4 tl komijnzaadjes
  • 1/4 tl olie
  • Zout naar smaak

Bereiding:

Meng de gespruite mungbonen en ½ kopje water in een mixer tot een gladde pasta. Doe het over in een kom. Voeg alle ingrediënten toe aan de kom. Strooi zout en roer het beslag met een lepel tot er geen klontjes meer zijn.

Voeg water toe indien nodig om een losse massa te maken.

Vet een pan in met olie (bij voorkeur gietijzer) en bak kleine pannenkoeken tot ze goudbruin zijn.

Deze pannenkoekjes met gespruite mungbonen zijn een lekker ontbijt. Ze zitten vol vezels, waardoor je goed vol zit, en ze leveren ook veel eiwitten. Daarnaast bevatten ze essentiële vitamines en mineralen, waardoor dit ontbijt extra gezond is. Je kunt de pannenkoeken nog voedzamer maken door er groenten zoals wortel en spinazie aan toe te voegen, waardoor het een energiek ontbijt wordt.

Website: www.b-atease.nl