Eetdagboekje van Marianne van kokokitchen.nl en de kookstudio.net
Mijn dag begin ik t liefst met een dip in t water. Nu heb ik het geluk dat ik dicht bij het Vliegenbos woon (in Amsterdam Noord) met een strandje bij de haven & Cafe t Sluisje. Soms doe ik daar wat oefeningen, in de winter is t een korte dip en nu is t heerlijk zwemmen. De zon over het water.
Ontbijt
Het allerliefst maak ik warme havermout als ontbijt met een compote van fruit. Daarin zijn zoveel variaties te verzinnen, maar laat ik vandaag weer eens mn lievelingsrecept maken: havermout met saffraan, wat stukjes dadel, kardamom, kaneelstok & een zoete masalamix met rozenblaadjes en specerijen. Die mix maak ik van te voren en staat dus al klaar in een potje, met op de deksel een tekening van een roos:). Bij retraites maak ik daar een ananascompote bij en daar bovenop wat geroosterde kokos. Echt een
koninklijke onder de havermouten. Ananas heb ik nu niet, dus ik bak wat schijfjes banaan in een beetje ghi en doe dat erop, met wat geroosterde kokosrasp. Heerlijk en zo subtiel in smaak en geur. Daarna ga ik aan het werk. In de ochtend ben ik het productiefst en helder en
daar maak ik graag gebruik van.
Lunch
Met de lunch eet ik ook bij voorkeur warm. Als ik onderweg ben neem ik vaak kitchari mee. Vandaag was ik samen met Rada, waarmee ik samen de kookstudio run, aan het koken om foto’s te maken voor het kookboek. We aten Aviyal, (RECEPT) een Zuid-Indiaas feestgerecht met verschillende groenten (zoete aardappel, venkel, sperziebonen, pompoen, pastinaak, paprika) in alle kleuren. Lijkt ingewikkeld maar is best simpel om te maken. Met specerijen, geraspte kokos en op het laatst eventueel wat (kokos) yoghurt. En verse kruiden.
Tussendoor
Het ligt aan de dag maar meestal eet ik nog iets tussen de lunch en het avondeten. Dat kan een misosoepje zijn, kokosyoghurt met honing of wat gebakken appel met kaneel. Vandaag lunchte we laat en aten we vroeg in de avond dus bleef het bij kruidenthee, en in de ochtend een koffie met havermelk.
Avondeten
Ik at rasam, een pittige tomatensoep met citroenrijst (met paneer, noten en rozijnen) en een heerlijke gekookte artisjok met een vinaigrette om in te dopen. Ik ben daar zo dol op! Na het eten maak ik de laatste tijd een wandeling, liefst samen met mn liefde. Ik kan me zo verwonderen over hoe groen het is in het bos! Er is zoveel te zien. Ik geniet daar enorm van en merk ook hoe fijn het is om te wandelen na het
eten. Vooral ‘s avonds kan het eten me soms een beetje zwaar vallen en dan is wandelen echt top.
Ik ga ook graag ‘s avonds naar yoga, hier om de hoek bij Svaha, een fantastische plek. Nu is mn favoriete docent op reis dus is t even zoeken naar een nieuw ritme.