#10 Eetdagboekje – Natida

Natida – Honour your Nature

Goedemorgen! Het is 6.15u als m’n wekker gaat. Eerst blijf ik in bed liggen om mezelf een rondje Reiki te geven. Tegen t einde daarvan worden de kindjes (3) één voor één wakker en moet er meer versnelling in m’n opstaan komen, want er moeten broodtrommels gemaakt, glitter outfits gematcht en nog een aantal niet te volgen peuter gedoetjes uitgespeeld worden. (lees: ik wens meer ontspannenheid in onze ochtenden, maar voor nu is dat even niet de realiteit) 

Wat ik nooit achterweg laat is het tongschrapen, een glas warm water drinken en rustig naar t toilet gaan. Mijn ontbijt eet ik als iedereen de deur al uit is naar school, opvang en werk. Ik ben een Kapha, dus ga goed op alleen eten als ik echt honger heb en dat is vaak iets later op de ochtend. Wél neem ik een kopje koffie in de ochtend- gewoon een échte, met een klein laagje havermelkschuim en een snufje kardemom ook nog erop. Die feestelijke, liefdevolle kick onder m’n kapha kont geniet ik echt van.

Een van m’n lievelings en go-to ontbijtjes is een warme Gierst pap. Ik gebruik een restje gierst van t avondeten dat ik extra had gemaakt (dat scheelt me een hoop tijd in de ochtend). Verder voeg ik wat plantmelk toe, dadels of rozijntjes en verder ook wat vanille, kurkuma, kardemom en kaneel. Als topping wat lijnzaad en chia, en een kneepje honing nadat t wat is afgekoeld. Soms kook ik ook wat blauwe bessen mee, of wat stukjes peer. Dit ontbijtje is mega voedzaam en ook echt een feestje. Ik eet het in rust en met aandacht en dankbaarheid op.

Na t ontbijt moet ik mezelf even op gang helpen. Een klein rustig dansje in de woonkamer does the trick. Daarna ga ik aan t werk! Ik drink thee tussendoor: KKV(spijsvertering), brandnetel(zuiverend)  en salie (anti slijm en snot) zijn nu favoriet. De lunch schuif ik ook een beetje naar achteren, en rond 14uur heb ik wel trek!

Ik maak een snelle Kitchari met wortel en spinazie, en maak weer een beetje extra zodat ik vanavond nog een beetje heb voor mij en evt. de kindjes, maar vaak maak ik ook wat anders voor ze. Ik eet het met wat ghee, limoen, sesamzaadjes en koriander. Zo vind ik m t lekkerst!

Daarna ga ik weer een blokje werken en nog even de tuin in – altijd iets te doen in de tuin, en buitenzijn geeft me op deze tijd van de dag veel energie. Rond 16uur neem ik een bakje granaatappelpitjes en sinaasappel. Na nog een paar mailtjes beantwoorden beweeg ik rustig richting het voorbereiden op de avond. Bedenken wat iedereen gaat eten. Mijn kindjes zijn helaas (nog) niet aan boord met Ayurvedisch eten, dus ik maak veel crowdpleasers als pasta met rode saus (met stiekeme toevoegingen zoals bieten, of rode linzen om wat variantie erin te fietsen 😉) 

Om 17uur begint het ophaalrondje langs school en opvang. Ik zorg altijd dat het eten tot 90% klaar is voordat ik ze ga  halen. Om 17:30u zijn we dan allemaal thuis, en leg ik de laatste hand aan t eten. Hoppa 17:45u aan tafel: de kids eten hun pasta, en ik en mn vriend eten een kleine portie kitchari met een simpel pompoen&linzensoepje erbij. Hij vaak een (naan)broodje erbij nog.

Na het avond ritueel van de kinderen (boekjes, knuffels, kindermeditatie en voetjes masseren met warme sesamolie) drink ik zelf nog een kop thee (lavendel, hibiscus, ashwaganda) om in m’n slaapmodus te komen. Ik ga vaak al rond 21u naar bed, doe dan nog een rondje Reiki, meditatie of een Yoga Nidra. Op naar een hopelijk ononderbroken nacht…