Zomerse Bulgursalade

Dit gerecht is voor 2 a 3 porties

Deze voedzame warme salade combineert de principes van Ayurveda met de smaken van zomergroenten en gezonde bulgur. Deze salade is is heerlijk licht voor warme zomerdagen, je agni werkt in de zomer namelijk minder hard. Voel je vrij om de ingrediƫnten aan te passen aan je dosha of persoonlijke voorkeuren. Niet iedereen is team koriander ;)

 

Tijd

20 min

Wat heb je nodig?

Voor de salade:

  • 150 gram bulgur
  • 300 ml groentebouillon
  • 2 eetlepels ghee of kokosolie
  • 1 groene courgette, in blokjes
  • 1 gele courgette, in blokjes
  • 1 rode paprika, in blokjes
  • 1 kop kerstomaatjes, gehalveerd
  • 1 kopje verse spinazie
  • 1/4 kop gehakte verse koriander of munt
  • 1/4 kop gehakte geroosterde amandelen of pompoenpitten (optioneel)

Voor de dressing:

  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel appelazijn
  • 1 theelepel honing of ahornsiroop
  • 1/2 theelepel gemalen komijn
  • 1/2 theelepel gemalen koriander
  • 1/4 theelepel kurkuma
  • Zout en peper naar smaak

De bereiding

  1. Spoel de bulgur af onder koud water en laat uitlekken.
  2. Verhit de ghee of kokosolie in een pan op middelhoog vuur.
  3. Voeg de uitgelekte bulgur toe en rooster 2-3 minuten, af en toe roerend.
  4. Giet de groentebouillon erbij, breng aan de kook, zet het vuur laag, dek af en laat ongeveer 15 minuten sudderen of tot de bulgur zacht is en het vocht is opgenomen.
  5. Snijd de paprika en de groene & gele courgette in kleine dobbelsteentjes. Snijd de tomaatjes doormidden
  6. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg een scheutje ghee of kokosolie toe.
  7. Bak de in blokjes gesneden courgettes en rode paprika tot ze zacht zijn maar nog steeds een levendige kleur hebben. Haal van het vuur.
  8. Maak de bulgur los met een vork en laat iets afkoelen
  9. Mix ondertussen in een kleine kom de olijfolie, citroensap, appelciderazijn, honing of ahornsiroop, gemalen komijn, gemalen koriander, kurkuma, zout en peper door elkaar.
  10. Mix in een grote saladekom de gekookte bulgur, gebakken groenten, gehalveerde kerstomaatjes en verse spinazie in een grote mengkom.
  11. Rooster de amandelen/pompoenpitten even kort
  12. Giet de dressing over de salade en meng voorzichtig om te combineren, zorg ervoor dat alle ingrediƫnten bedekt zijn.
  13. Strooi de gehakte koriander of munt en geroosterde amandelen of pompoenpitten over de salade.

Dienen:

Serveer de warme salade direct als voedzaam hoofdgerecht of bijgerecht.
Vergeet niet dat Ayurvedische principes het belang benadrukken van het in evenwicht brengen van smaken en kwaliteiten in uw maaltijd. Deze salade bevat zoete, bittere en samentrekkende smaken om de Pitta-dosha in balans te houden tijdens de hete zomermaanden. Geniet met aandacht, geniet van elke hap en waardeer de harmonie van smaken en texturen.