Zeewier & Paddenstoelenbouillon

Dit gerecht is voor 10 porties

Deze bouillon is super gezond en zit bomvol met rijke nutriënten uit zeewieren, en verschillende groentes zoals paddenstoelen. Een boost voor je immuunsysteem, spijsvertering en humeur. Een simpele maar diepe vorm van jezelf voeden begint bij een goede basis en aan de basis van heel veel gerechten staat: bouillon!

Tijd

+/- 120 min

Wat heb je nodig?

  • 2 gele zoete uien, met schil
  • 2 preien
  • 2 el kokosolie
  • 6 knoflook tenen, geplet
  • 2,5 cm verse kurkumawortel, in plakjes
  • 2,5 cm verse gember, in plakjes
  • 2 takjes tijm
  • 4 selderij stengels
  • 4 winterpenen/ wortelen
  • 2 tomaten
  • 1 kombu vel
  • 1 handje dulse zeewier*
  • 1 handje wakame zeewier*
  • 400 gram biologische paddenstoelen (shiitake, Cremini, Eekhoorntjesbrood, oesterzwammen, reishi)
  • 150 gram boerenkoolstengels of cavolo nero, in z’n geheel
  • Handjevol peterselie, met stelen
  • Schil van 1 citroen

*Kun je dit niet krijgen? Kan ook met alleen kombu, gedroogde shiitake paddenstoelen en gewone kastanje champignons!

De bereiding

  1. Fruit in de olie de ui, knoflook en prei zachtjes tot ze zacht zijn.
  2. Voeg dan ook de gember en kurkuma toe en fruit kort mee.
  3. Dan mag je ongeveer 3 liter water toevoegen, samen met de tijm, selderij, wortel, tomaten, paddenstoelen, kombu en dulse.
  4. De paddenstoelen en kombu wel even afspoelen/schoonboenen voor ze de pan in gaan i.v.m. zand en stof.
  5. Maak je geen zorgen om je snijtechniek, het gaat erom dat de soep goed kan trekken, niet om hoe mooi de groentes eruit zien. 
  6. Breng dit alles aan de kook.
  7. Als het water kookt, draai je je pit laag en zorg je dat er een kleine pruttel is aan t oppervlak van de pan.
  8. Zo wil je hem houden gedurende (tenminste) 1uur! Daarna mag je de wakame, boerenkool stengels, citroenschil en peterselie toevoegen en nog een half uurtje meekoken.
  9. De groentes en wieren worden allemaal heel zacht en geven langzaamaan al hun smaak en nutriënten af aan het ietwat ingekookte water tot een heerlijke en rijke bouillon.
  10. Proef na 1,5uur of de bouillon goed op smaak is.
  11. Giet tot slot de bouillon over in een schone pan met een vergiet erin. Je kunt hem wat verder op smaak brengen met Himalaya zout of sojasaus.TIP: maak veel en bewaar het in de koelkast (+/- 5 dagen) en gebruik het de hele week door sauzen, als basis voor groentesoepen, misosoep, in je kitchari, of als drinkbouillon. Je kunt ook een gedeelte invriezen, dan is het 3 maanden houdbaar.