Spruitjes met dadelchutney

Dit gerecht is voor bijgerecht voor 6 pers porties

Een feestelijk recept voor de kleine en grote spruit! Leuk weetje over spruiten; wist je dat spruiten tot 3 keer zoveel vitamine C als sinaasappels bevatten! Net als andere groenten zijn ze belangrijk voor je weerstand in de winter. Daarnaast zijn ze rijk aan B-vitaminen, foliumzuur, magnesium, kalium en vezels. Ook vitamine A zorgt voor een goede weerstand.

Tijd

20 min

Wat heb je nodig?

  • 1 kilo spruitjes
  • 35 gram geraspte kokos
  • 2 el kokosolie
  • 1,5 tl mosterdzaad
  • 1 eetl nigellazaad
  • 0,5 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 0,5 tl nootmuskaat

 

Ingrediƫnten voor de chutney

  • 4 el kokosolie
  • 4 teentjes knoflook.
  • 8 el balsamicoazijn toe,
  • 4 dadels (ontpit en in stukjes gesneden)
  • 2 tl zout
  • 1tl zwarte peper

De bereiding

  1. Maak 1000 gr kleine spruitjes (of gebruik 6 ons geschoonde spruitjes) schoon en
    kook ze ca. 5 min. tot ze beetgaar zijn.
  2. Laat uitlekken in een vergiet.
  3. Rooster 35 gr geraspte kokos in een koekenpan tot het lichtbruin is en zet apart.
  4. Verwarm in een koekenpan 2 eetl kokosolie en voeg toe: 1,5 tl mosterdzaad
    (wacht tot de zaadjes springen), 1 eetl nigellazaad, 0,5 tl paprikapoeder, 1 tl
    garam masala en 0,5 tl nootmuskaat.
  5. Roerbak de spruitjes gedurende 2 minuten door de masala.
  6. Garneer de spruitjes met de kokos.

 

Bereiding van de chutney

  1. Verwarm 4 eetl kokosolie in een wok en fruit 4 teentjes geperste knoflook.
  2. Voeg 8 eetl balsamicoazijn toe, 4 dadels (ontpit en in stukjes gesneden), 2 tl zout en 1tl zwarte peper.
  3. Roer het geheel 5 minuten tot het een chutney wordt en voeg eventueel wat warm water toe, de chutney moet vloeibaar blijven.
  4. Serveer in een apart schaaltje.