Roerbakbroccoli met pancha masala

Dit gerecht is voor 4 porties

Dit bijgerecht is heel smaakvol en aan jou de uitnodiging, expirimenteer met de kruiden! Laat voor Pitta de peper weg. (Kapha mag juist wel wat peper) Voel je vrij om andere Ayurvedische kruiden toe te voegen, zoals fenegriekzaden of venkelzaad voor extra smaak en spijsverteringsvoordelen.De broccoli en specerijen hebben een kapha-verlagend effect. Daarnaast is broccoli erg ondersteunend voor het lichaam. Het is vezelrijk en cholesterolverlagend en boordevol anti-oxidanten!

Tijd

15 min

Wat heb je nodig?

  • 1 middelgrote broccoli
  • 1 eetlepel ghee (geklaarde boter) of kokosolie
  • 1 tl komijnzaad
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 2 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 groene chilipeper, fijngehakt (optioneel)
  • 1 theelepel kurkumapoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel rode chilipoeder (optioneel)
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 2 el geraspte kokos
  • Zout naar smaak
  • Vers geperst citroensap voor garnering
  • Verse korianderblaadjes en een beetje kokosrasp voor de garnering

De bereiding

  1. Was de broccoli grondig en snijd hem in kleine roosjes. Bewaar ook de stelen, deze zijn voedzaam. Schil de taaie buitenste laag van de stengel en snijd deze in dunne stukjes.
  2. Verhit ghee of kokosolie in een pan op middelhoog vuur. Voeg komijnzaad toe en laat ze een paar seconden sissen tot ze aromatisch zijn.
  3. Voeg geraspte gember, gehakte knoflook en groene chili (indien gebruikt) toe aan de pan. Bak ongeveer een minuut
  4. Voeg de gesneden broccolistengels toe aan de pan en roerbak een paar minuten tot ze zacht beginnen te worden.
  5. Voeg de broccoliroosjes toe aan de pan en roerbak nog 2-3 minuten. De broccoli moet zijn levendige groene kleur behouden en licht knapperig blijven.
  6. Meng in een kleine kom kurkumapoeder, korianderpoeder, rode chilipoeder (indien gebruikt), garam masala, en de gerasptekokos. Voeg dit kruidenmengsel toe aan de pan en meng goed om de broccoli gelijkmatig te bedekken.
  7. Blijf nog 2-3 minuten koken tot de smaken zich vermengen en de broccoli gaar is tot de gewenste textuur.
  8. Haal van het vuur en pers verse limoensap over het roerbakgerecht om de smaken te versterken.
  9. Garneer met verse korianderblaadjes en wat geraspte kokos
  10. Serveer de Ayurvedische broccoli roerbak heet als bijgerecht met bijvoorbeeld basmatirijst.