Alles Over Ayurveda Kitchari

Dit gerecht is voor 4 porties

Het ideale recept tijdens een detox of een reset-dag. Dit recept is toch wel de basis! Als je start met Ayurveda, dan is het fijn om dit recept zo snel mogelijk onder de knie te krijgen. Het is voedend, reinigend en licht verteerbaar. Je kunt eindeloos variëren met groenten en toppings

Tijd

30 à 40 min

Wat heb je nodig?

  • 200 gram geweekte groene of gele mungbonen (minstens 8 uur lang geweekt in water
  • 1 bio bouillonblokje (groente, liefst zonder gist; te koop bij o.a. Ekoplaza)
  • 200 gram witte basmatirijst – afgespoeld en eventueel een paar uur geweekt
  • 700 ml water (voeg meer toe als het nodig is)
  • Voeg zelf nog groenten toe zoals wortel, knolselderij, pastinaak, courgette etc.
  • 1 el ghee, sesamolie of kokosolie
  • 1 el komijnzaadjes
  • 1 el korianderzaadjes
  • 1/2 el gemalen komijn
  • mespuntje hing/asafoetida
  • 1 tl kurkumapoeder (geelwortel) of 1 eetlepel verse kurkuma
  • stukje gember fijngesneden (ter grote van een duim, of meer als je dat lekker vindt)
  • 1 laurierblad
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ui
  • 1 bos verse koriander, de blaadjes
  • Himalayazout naar smaak peper naar smaak
  • Serveer met gebakken sesamzaadjes, geroosterde kokos en/of koriander

De bereiding

  • Doe de mungbonen en het bouillonblokje in een pan met ruim 700 ml water en breng aan de kook.
  • Wanneer het water kookt, voeg de rijst toe. Laat het geheel 10 minuten koken.
  • Snijd de groenten klein.
  • Verhit 1-2 eetlepels ghee in een pan, maar zorg dat de pan niet te heet wordt.
  • Voeg alle kruiden, de kurkuma, de gember en het laurierblad toe behalve de knoflook, let op dat ze rustig warm worden, anders kunnen ze bitter worden.
  • Snijd de ui en fruit deze vervolgens in de pan, dit duurt vaak 10 minuten!
  • Snijd de knoflook en voeg die toe aan de ui.
  • Voeg ondertussen de groente toe en laat het geheel 5 minuutjes meebakken, roer het goed door.
  • Voeg dan de groenten en kruiden toe aan de pan met mungbonen en rijst. Voeg ook het laurierblad toe en laat het nog 5 minuutjes doorkoken.
  • De boontjes moeten in ieder geval uit elkaar vallen. Het kan nooit te gaar worden. Voeg evt. water toe als de boontjes nog niet uit elkaar zijn gevallen.
  • Breng het gerecht op smaak met (himalaya) zout en garneer met verse korianderblaadjes of peterselie, en/of geraspte kokos en/of sesamzaad.