Feestelijke Perencrumble

Dit gerecht is voor 4-5 porties

Met dit gure weer heb je natuurlijk zin in wat lekkers bij de koffie. In plaats van gelijk een koek te pakken hebben wij iets veel fijners voor je namelijk de perencrumble!

Super lekker en Ayufriendly! Probeer hem uit en deel een foto van het resultaat in de community!

Tijd

15 min bereiding. 40 minuten in de oven.

Wat heb je nodig?

Ingrediënten voor de slagroom:

  • 1 blik pure kokosmelk / 400ml. Zorg dat het minimaal 12 uur in de koelkast heeft gestaan..
  • 2 el natuurlijke zoetmiddel: Agave / maple of jaggery siroop. 
  • 1 el limoensap

Ingrediënten voor de crumble

  • 250 gram biologische peren
  • 1 biologische citroen
  • 75 gram noten: walnoten/ amandelen of pecan.
  • 60 gram meel. (zie onderin voor de beste optie voor jou!)
  • 3 el ghee opgelost in een klein beetje heet water.
  • 30 gram zonnebloempitten
  • 2 el siroop: agave/ maple of jaggery
  • 1 theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel kardemompoeder
  • 1/2 theelepel venkelpoeder
  • mespuntje gemberpoeder
  • mespuntje himalyazout

 

Let op voor de meel raden we VATA aan om te kiezen tussen een van de volgende opties: havermeel, speltmeel, amaranthmeel of rijstmeel.

Pitta raden we havermeel, maismeel, speltmeel of rijstmeel aan.

Voor kapha is amaranthmeel, boekweitmeel of roggemeel het beste.

 

 

 

De bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Haal het blik kokosmelk uit de koelkast en doe de hard geworden kokos crème in een bakje en zet in de vriezer.
  3. Was de peren, snij ze in kleine stukjes en doe in een kom
  4. Was de citroen en rasp de schil.
  5. Doe een theelepel van de citroenrasp bij de peren.
  6. Pers een kwart van de citroen uit in de kom.
  7. Voeg kaneel, kardemom, venkelpoeder en gemberpoeder toe.
  8. Meng alles goed door elkaar doe het in een ovenschaal
  9. Hak de noten fijn en doe deze in een aparte kom.
  10. Meng 3 el ghee met 2 el kokend water.
  11. Voeg de gesmolten ghee samen met het meel, de zonnebloempitten, het snufje zeezout, het wijnsteenpakboeder en het zoetmiddel toe aan de kom met noten.
  12. Meng alles weer goed door elkaar en strooi het over het perenmengsel in de ovenschaal.
  13. Plaats de schaal voor ongeveer 35-40 minuten in de oven.
  14. Haal het bakje kokosroom uit de vriezer, doe het zoetmiddel en de limoenrasp erbij en klop het met de mixer op tot een stevige kokosslagroom. Dit kan een paar minuutjes duren; heb geduld!
  15. Haal de perencrumble uit de oven en laat even afkoelen.
  16. De perencrumble is klaar!! Eetsmakelijk!!