Mungbrood vol eiwitten

Dit gerecht is voor 10 porties

Een brood zonder gluten, maar wel met heel veel goede eiwitten! Dit brood van mungbonen met rozemarijn en tijm past perfect bij een lekkere kom soep. Vooral met een scheutje goede olijfolie en een snufje zeezout. Je kunt zowel gele als groene mungbonen gebruiken. Maar let op! Je moet de bonen wel weken van tevoren!

Tijd

50 min

Wat heb je nodig?

  • 250 gram droge mungbonen (groene of gele) 1 – 24 uur geweekt
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olijfolie + iets extra om het brood
  • evt. in te dippen
  • 1 volle el verse rozemarijnblaadjes
  • 1 volle el verse tijmblaadjes
  • 1 tl himalayazout
  • 1 tl natriumbicarbonaat 2 (ook wel bekend als baking soda)
  • 1/2 tl asafoetida
  • sap van 1/2 citroen
  • 50 gram zonnebloempitten

De bereiding

  1. Je wilt de mungbonen graag minstens 8 uur laten weken en het liefst zelfs langer! Was de mungbonen daarna goed. Giet de geweekte bonen in een zeef of vergiet en leg deze zeef of vergiet in een bak met schoon water, je haalt je handen er doorheen om ze zo goed te wassen
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Snijd het teentje knoflook fijn.
  4. Doe de bonen met de knoflook, de olijfolie en de blaadjes van de rozemarijn en tijm in de keuken- machine en maal dit tot een fijne bonenpasta.
  5. Voeg het zout, het natriumbicarbonaat, de asafoetida, het citroensap en 2⁄3 van de zonne- bloempitten toe aan de bonenpasta en meng dit goed met een spatel.
  6. Bekleed een bakvorm of bakblik met bakpapier, of vet deze goed in.
  7. Giet het mengsel in de bakvorm en sprenkel er tot slot de overige zonnebloempitten over.
  8. Bak het in zo’n 30 a 45 minuten gaar totdat er een mooi gouden korstje op het mungbrood verschijnt. Prik er even met een satéprikker in, blijft er niks aan plakken, dan is het deeg goed gaar!
  9. Garneer het brood met een takje rozemarijn/tijm en evt. met een bakje olijfolie om in te dippen.