Masala Dosa

Let op! Je moet de Urad Dahl een nachtje laten weken! Houd er verder rekening mee dat het maken van dosa’s enige oefening kan vergen om de perfecte textuur en vorm te krijgen, dus wees niet teleurgesteld als je eerste niet perfect is! Net als bij een pannenkoek mislukt de eerste altijd ;)

Tijd

45 min + nacht weken + 6 uur rijzen

Wat heb je nodig?

Ingrediënten:

Voor het Dosa-beslag:

  • 250 gram rijstemeel
  • 150 gram Urad Dahl
  • 1/4 theelepel fenegriekzaden
  • +/- 1  liter water
  • Zout naar smaak

Voor de Aardappel Masala-vulling:

  • 2 grote aardappelen, gekookt, geschild en gepureerd
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1-2 groene pepers, fijngehakt (aanpassen aan smaak)
  • 1/2 theelepel mosterdzaad
  • 1/2 theelepel komijnzaad
  • Een snufje asafoetida (hing)
  • 8-10 curryblaadjes
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/2 theelepel rode chilipoeder (naar smaak aanpassen)
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • Zout naar smaak
  • Ghee of olie voor het koken van dosa’s
  • Kokoschutney en sambar om te serveren (optioneel)

De bereiding

  1. De urid-dal wassen, een nacht in ruim water weken.
  2. Afspoelen en laten uitlekken. Met 2,5 dl koud water in de blender pureren.
  3. 1,25 dl water aan de kook brengen; 10 g rijstemeel klutsend erin strooien. Laten binden.
  4. Gepureerde dal mengen met de rest van het meel, 6 dl water plus het papje en het zout.
  5. Glad flensjesbeslag mixen. Toegedekt zes uur wegzetten bij kamertemperatuur.

    Voor Aardappel Masala-vulling:

  6. Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en kook ze in ongeveer 15 a 20 min gaar
  7. Verhit ondertussen de olie in een pan en voeg de mosterdzaadjes toe. Zodra ze poppen even van het vuur halen en laten uitpoppen.
  8. Voeg komijnzaad, asafoetida en curryblaadjes toe. Fruit een paar seconden.
  9. Voeg gehakte uien en groene pepers toe. Fruit tot de uien glazig worden.
  10. Voeg kurkumapoeder, rode chilipoeder en zout toe. Goed mengen.
  11. haal de aardappels van het vuur zodra ze gaar zijn en pureer ze
  12. Voeg de aardappelpuree toe aan de rest en roer alles goed door elkaar.
  13. Kook een paar minuten tot de masala is opgewarmd. Haal van het vuur en zet opzij.Masala Dosas maken:
  14. Verhit een dosapan met antiaanbaklaag of een platte bakplaat. Vet het licht in met olie of ghee
  15. Giet een pollepel dosabeslag in de hete pan en verdeel het in cirkelvormige bewegingen tot een dunne dosa ontstaat.
  16. Sprenkel wat ghee of olie rond de randen van de dosa. Kook tot de dosa goudbruin en knapperig wordt.
  17. Plaats een portie van de aardappelmasala-vulling op de ene helft van de dosa en vouw de andere helft eroverheen, zodat een halfronde vorm ontstaat.
  18. Druk zachtjes op de dosa met een spatel en kook een minuut of twee tot hij knapperig en goudbruin is.
  19. Serveer hete Masala Dosa met bijvoorbeeld een kokoschutney