Ghee is een wondermiddel! Het is geklaarde boter en een van de beste vetten om te gebruiken bij het koken. Het werkt heel voedend en heeft een reinigende werking voor je darmen. Het is de transporteur om voedingsmiddelen op de juiste plek te krijgen. Nog meer voordelen?
Het verlicht pijn van brandwonden, ondersteunt wondgenezing, verzacht ogen en het verbetert
je hersenfunctie (daarom ga je dit allemaal ook meteen onthouden).
* pan (liefst met dikke bodem)
* weckpot/glazen pot met deksel
(1/2 liter inhoud)
* kaasdoek/hydrofiele luier/theedoek
Ingredièˆnten
* 2 pakjes ongezouten biologische roomboter van 250 gram
1. Smelt de boter in een steelpan
2. Blijf roeren totdat het lichtjes begint te koken
3. Zet het vuur vervolgens zacht, vanaf nu wordt het alleen nog maar meer gheesy
4. De boter begint al snel te schuimen en te pruttelen
5. De meeste melkbestanddelen gaan aan de zijkant vastplakken of zakken naar de bodem van de pan (soms zijn ze wat bruin verkleurd) en een klein deel ligt nog bovenop. Je hoeft niks te doen! 6. Blijf koken tot de boter voor de tweede keer gaat schuimen en het geheel een mooie bruin/ gouden kleur heeft gekregen. In totaal duurt dit 20 a 30 min minuten
7. Haal de pan van het vuur en laat even afkoelen
8. Leg de kaasdoek of hydrofiele luier in een zeef en schenk de ghee hier doorheen in de glazen pot, sluit deze niet meteen af
9. Laat de ghee afkoelen
Let op! Laat de eerste 24 uur de deksel een beetje van de pot, ghee moet kunnen ademen. Bewaar de ghee daarna op een donkere plek, in bijvoorbeeld een keukenkastje, niet in de koelkast. Gebruik ook iedere keer een schone lepel, zo kun je de ghee het langst bewaren!
ExtrAyurveda
Als je een te hoog cholesterol hebt, kun je beter niet te veel ghee gebruiken.