Goed te pruimenchutney

Dit gerecht is voor 8 porties

Ayurveda beveelt alle zes de smaken aan in een maaltijd. Alle smaken bij je voeding zorgt voor de beste vertering. Soms kan dat lastig zijn en weet je niet zo goed waar je de smaken vandaan moet halen. Deze chutney van pruimen is zoet-zuur en dan heb je meteen al twee smaken aangetikt.

Tijd

25 min

Wat heb je nodig?

  • 1 el ghee of kokosolie
  • 1 el geraspte gember
  • 2 kaneelstokjes
  • 5 anijssterren
  • 5 kruidnagels
  • 2 tl kardemompoeder
  • ongeveer 10 pruimen,  ontpit en in vier partjes gesneden
  • flinke scheut ahorn of agavesiroop
  • handjevol rozijnen
  • scheutje water
  • Een snufje Himalayazout
  • Steelpan

De bereiding

  • Ontpit de pruimen en snijd ze in vier partjes
  • Verwarm de kokosolie of ghee in een steelpannetje
  • Bak de geraspte gember ongeveer 1 minuut
  • Voeg de kaneelstokjes, anijssterren, kardemompoeder en de kruidnagelen toe en roer even goed door
  • Voeg de pruimen, de rozijnen, siroop en het water toe
  • Laat het geheel op een zacht vuurtje ongeveer 25 a 30 minuten pruttelen
  • Voeg evt wat water toe als het droog kookt
  • Voeg als laatste een snufje Himalayazout toe
  • De pruimen moeten helemaal week zijn geworden, de schilletjes los en het mag eruit zien als jam met grove stukjes!
  • Vergeet niet de kruidnagelen, de anijssterren en de kaneelstokjes eruit te halen (tip: goed tellen ;)