Dit recept komt van Dali van Zonderzooi.
Deze courgette-venkelsoep met limoen is heerlijk voor tijdens de zomer. Juist als het warm is buiten kun je beter niet kiezen voor (ijs)koud voedsel, want dat vertraagt je stofwisseling. Ga daarom voor een lekker licht soepje! Dankzij de limoenbladeren en noedels krijgt deze courgette-venkelsoep een Thaise twist. Limoen zorgt voor verkoeling en dat is precies wat je nodig hebt als Pitta dosha te hoog is. Met de noedels erbij vult de soep ook goed en ben je lang verzadigd.
1. Verwijder de uiteinden van de courgette en snijd de courgette in stukjes. Verwijder de
onderkant van de venkel en snijd de venkel in dunne repen.
2. Schil de gember en snijd deze fijn. Snijd ook de ui fijn.
3. Doe de olie in een soeppan en voeg de ui toe. Bak deze 10 minuten, zodat de ui zoeter
van smaak wordt.
4. Voeg de courgette en venkel toe en bak dit 5 minuten mee. Roer af en toe even om.
5. Voeg het water, zout, gember, kruiden (behalve de koriander) en de limoenbladeren toe
en breng aan de kook. Kook de soep 20 minuten op laag vuur.
6. Verwijder de limoenbladeren en pureer de soep daarna fijn met een staafmixer.
7. Spoel de rijstnoedels schoon in een vergiet. Roer ze daarna door de soep heen. Kook
ongeveer 5 minuten, tot de rijstnoedels zacht zijn.
8. Breng de soep op smaak met limoensap en rooster de pompoenpitten kort in een pan
zonder olie.
9. Garneer elke kom soep met de koriander, pompoenpitten en een scheutje kokosmelk.
Tips: Kapha: Laat de kokosmelk weg.
Ook kun je nog mungbonen toevoegen aan deze soep om het eiwitrijker te maken.