Courgette Curry met Paneer

Dit gerecht is voor 4 porties

Het woord paneer is afgeleid van het Indiase woord Panir en betekent kaas. Het is een stevige “kaas” en neutraal van smaak, waardoor andere smaken goed worden opgenomen. Het is een ideale vleesvervanger voor in bijvoorbeeld curry’s zoals deze! Paneer is een goede bron van eiwitten, calcium en andere voedingsstoffen. Paneer bevat ook weinig vet en cholesterol, waardoor het een gezonde keuze is voor mensen die hun cholesterolgehalte in de gaten willen houden of een gezond gewicht willen behouden.

 

Tijd

45 min

Wat heb je nodig?

Ingrediënten Paneer
  • 2 liter biologische melk
  • 1 liter biologische yoghurt
  • 1 tl himalayazout
  • 1 tl peper
  • 1 tl kardemom
  • 1 teen knoflook
Ingrediënten Curry
  • Zelfgemaakte Paneer (ook te koop bij de meeste natuurwinkels!)
  • 400 gram zoete aardappels (geschild en in blokjes gesneden)
  • 2 courgettes
  • 1 tomaat
  • 1 stengel bleekselderij
  • 1 el ghee
  • 2 tl korianderpoeder
  • 2 tl komijnzaadjes
  • mespuntje asafoetida
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 el geraspte gember
  • sap van halve limoen
  • 2 tl himalayazout
  • optioneel: verse koriander en rode peper in ringetjes

De bereiding

Bereiding Paneer
  1. Breng de melk aan de kook in een grote pan waar nog extra ruimte is voor de yoghurt.
  2. Roer af en toe zodat het niet verbrandt aan de onderkant.
  3. Als de melk kookt, giet je er de yoghurt doorheen en laat je het geheel weer aan de kook komen.
  4. Roer nu zo min mogelijk en zet het vuur niet heel hoog.
  5. Je ziet meteen dat je een witte sponsachtige panir krijgt, de rest is wijwater.
  6. Als het volledig van elkaar gescheiden is (na +/- 12 minuten), haal je de pan van het vuur en giet je het door een vergiet met daarin een kaasdoek, een hydrofiele doek of een heel fijne theedoek.
  7. Laat het voor 5 minuten uitlekken.
  8. Doe de panir in de keukenmachine en voeg het zout, de peper, de knoflook en de kardemom
    toe en mix het goed. Je kunt het ook met de hand kneden in een kom.
  9. Je panir is klaar om te bakken of voor de lasagne, eet smakelijk!
Bereiding Curry
  1.  Verwam 1 el ghee met daarin komijn, koriander, gember, asafoetida en kurkuma.
  2. Voeg de zoete aardappel toe en bak ze voor 3 minuten.
  3. Voeg een laagje water toe (ongeveer 150 ml) en laat het 10 minuten gaar stomen. Let op dat het niet te droog wordt!
  4. Voeg nu de courgettes in stukjes en de bleekselderij toe. Voeg ook de tomaten toe.
  5. Laat dit 15 minuten lekker pruttelen.
  6. Bak ondertussen de panir  bruin in een pan met wat ghee.
  7. Voeg na 15 minuten wat zout toe, het sap van de limoen en top af met de panir, verse koriander en rode pepertjes in stukjes gesneden. (Tenzij je een hoge Pitta hebt!)