Bitter zoete soep

Dit gerecht is voor 3 a 4 porties

De smaak Bitter bestaat uit de elementen lucht en ether. Het is een verdrogende smaak. Daarom is het gebruik van bittere voeding ook versterkend en zeer goed voor mensen met te veel kapha. Maar wist je dat bittere voeding ook zuiverend is? Door zijn koele eigenschappen is ze een goed middel om hete afvalstoffen uit het lichaam te verwijderen. 

Witlof is een bittere groenten, maar als je zorgt dat je deze soep with love maakt, dan komt het helemaal goed ;)

Tijd

30 minuten

Wat heb je nodig?

 

  • 2 zoete aardappelen, geschild en in blokjes gesneden
  • 4 stronkjes witlof, in partjes gesneden
  • 2 kopjes verse spinazieblaadjes
  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Een stuk verse gember van 2 cm, geraspt
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kurkumapoeder
  • 1/4 theelepel zwarte peper
  • 4 kopjes water of groentebouillon (liefst biologische bouillon)
  • 2 eetlepels ghee of kokosolie 
  • 2 eetlepels Geschaafde geroosterde amandel
  • Zout naar smaak
  • Verse korianderblaadjes ter garnering

De bereiding

  1. Verhit de ghee of kokosolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de komijnzaadjes toe en laat ze een paar seconden sissen tot ze gaan geuren.
  2. Voeg de gesnipperde ui toe en bak tot deze glazig wordt, ongeveer 3-5 minuten.
  3. Roer de gehakte knoflook en geraspte gember erdoor en kook nog 1-2 minuten tot het geurig is.
  4. Voeg het korianderpoeder, de kurkuma en de zwarte peper toe. 
  5. Voeg de in blokjes gesneden zoete aardappel en witlof toe aan de pan. Bak een paar minuten zodat de kruiden goed in de aardappel en witlof trekken.
  6. Giet de groentebouillon erbij en breng het mengsel aan de kook. Zet het vuur lager, dek af en laat het ongeveer 15-20 minuten koken tot de zoete aardappelen gaar zijn.
  7. Zet het vuur uit en laat de soep iets afkoelen.
  8. Gebruik een staafmixer of een gewone blender om de soep glad en romig te pureren. 
  9. Zet de pan terug op het vuur en doe de verse spinazieblaadjes in de pan. Roer en kook heel zachtjes (ongeveer 2-3 minuten) tot de spinazie is geslonken
  10. Rooster ondertussen het amandelschaafsel
  11. Breng de soep op smaak met zout en garneer met wat koriander en amandelschaafsel