Aviyal: Zuid-Indiaas feestgerecht

Dit gerecht is voor +/- 8 porties

Dit recept is van Marianne van den heuvel van De Vedische Kookstudio

Het is een recept voor 8 personen! Dus kijk of je alvast vooruit wilt koken voor jezelf (kun je 2 dagen heerlijk van eten!) of dat je dit bewaard voor als je eters over de vloer hebt. Een echt voedend feestmaal!

Tijd

30

Wat heb je nodig?

  • 50 g geraspte gedroogde kokos of 100 g geraspte verse kokos
  • 2 eetl kokosolie
  • 6-8 verse kerrieblaadjes
  • 1 eetl fijngehakte gember
  • 3/4 theel asafoetida
  • 150 g (1 Cup) zoete aardappels, geschild en in blokjes van 11/2 cm gesneden
  • 150 g sperziebonen, in stukken van 11/2 cm
  • 150 g pompoen, in blokjes van 11/2 cm
  • 150 g broccoli, in flinke roosjes
  • 150 g courgettes in blokjes van 11/2 cm
  • 150 g pastinaak, in reepjes, of wortels
  • 150 g rode paprika, gesneden in reepjes
  • 2 dl water (of wei)
  • 1 theel kurkuma of 1-2 eetl verse geelwortel
  • 1 theel gemalen koriander
  • 1 groene chilipeper, zonder zaadjes en fijngesneden
  • 1 1/4 dl yoghurt, kokos- of amandelyoghurt
  • 4 eetl fijngesneden verse koriander
  • 2 theel zout

De bereiding

  1. Als je gedroogde kokos hebt (en geen verse), kun je die licht roosteren in een droge koekenpan.
  2. Haal de kokos dan uit de pan.
  3. Verhit de kokosolie.
  4. Draai de vlam laag en bak de kerrieblaadjes, de gember en de asafoetida.
  5. Voeg de groenten met de langste kooktijd toe en roerbak ze 2 à 3 minuten (vlam hoog).
  6. Doe er dan de rest van de groenten bij en roerbak nog twee minuten.
  7. Voeg dan het water (of de wei), de kurkuma en gemalen koriander toe en roer alles goed door.
  8. Breng het water aan de kook.
  9. Draai het vuur laag, doe een deksel op de pan en laat de groenten zachtjes koken tot ze nét gaar zijn, terwijl je af en toe roert.
  10. Het succes van dit gerecht wordt in belangrijke mate bepaald door de knapperigheid van de groenten.
  11. Draai de vlam uit en voeg de chilipeper toe (proef eerst hoe heet hij is en bepaal dan hoeveel je erin wilt doen), en de (kokos- of amandel)yoghurt,
    kokos, verse koriander en zout.
  12. Niet meer laten koken.