Ayurvedische tips bij zweten

Zweten is nou echt iets waarvan je zou willen dat het liever niet gebeurt. Hoe ongemakkelijk het ook is, het is eigenlijk een teken dat je lichaam goed werkt. Zweten is namelijk belangrijk voor het reguleren van onze lichaamstemperatuur en om overtollige warmte en afvalstoffen kwijt te raken. Door de verdamping van zweetdruppels op onze huid koelen we af. Daarnaast zorgt zweet ervoor dat onze huid gehydrateerd en zacht blijft. 

Sterker nog, zweten is zo goed voor je dat er in Ayurveda zelfs een zweettherapie is, genaamd Svedana, waarbij je flink zweet om zo afvalstoffen uit je lichaam te spoelen. Dit wordt gedaan met stoom of in een sauna. Het is heel goed voor ontgifting en voor het in balans brengen van je dosha’s.

Je gaat extra zweten van de volgende dingen

  • Te veel Pitta in je systeem. 
  • Als je veel stress, sterkte emoties hebt of je angstig voelt.
  • Als je veel pittig en kruidig voedsel eet.
  • Een warm en vochtig klimaat, onvoldoende ventilatie of hoge luchtvochtigheid.

 

Ayurveda beschouwt zweten als een afvalproduct (mala) van vetweefsel (meda). Problemen met de stofwisseling van vetten kunnen leiden tot een verhoogde zweetafscheiding.

Sommige ziekten zoals diabetes, hartziekten, hyperthyreoïdie en de menopauze kunnen gepaard gaan met overmatig zweten als symptoom.

Ayurvedische remedies bij zweten

Gebruik baking soda als deo
Het klinkt misschien een beetje gek maar het werkt als een trein. Baking soda neutraliseert geur en absorbeert vocht. Meng een theelepel baking soda met een beetje water tot een dikke pasta. Breng deze pasta aan op je oksels en laat het enkele minuten intrekken voordat je het afspoelt. Meng het met een paar druppels etherische olie, zoals lavendel of tea tree olie om lekker te ruiken. 

Gebruik sandelhout poeder als deo
Een ander mengsel dat je op je oksels kan smeren is sandelhout poeder met water. Ook sandelhout heeft verkoelende eigenschappen en helpt tegen zweetgeur. Meng sandelhout poeder met voldoende water om een gladde pasta te vormen. Breng de pasta aan op je oksels en laat het volledig drogen voordat je het afspoelt. 

Rozenwater
Rozenwater heeft een verkoelend effect en ruikt erg lekker. Vul een sprayflesje met puur rozenwater en spray het dagelijks op je oksels. 

Koriander- en munt sap
Drink elke dag een mengsel van koriander- en munt sap. Deze kruiden zijn verkoelend en helpen om je lichaam van binnenuit af te koelen. Meng een handvol verse korianderblaadjes en muntblaadjes met wat water om een sapje te maken. Drink dagelijks een glas van dit sap op een lege maag. 

Aloë Vera gel
Breng pure Aloe Vera gel aan op je oksels. Aloe Vera is namelijk verkoelend en hydraterend. Snijd een vers Aloe Vera blad en pers de gel eruit. Breng de pure gel aan op je oksels en laat het volledig drogen. Voor het beste resultaat kun je dit twee keer per dag doen.

Help! Ik stink naar zweet

Als je je zorgen maakt dat je zweet te sterk ruikt, probeer dan in de zomer losse katoenen kleding te dragen, voldoende water te drinken en minder alcohol te drinken. Sowieso is het dragen van natuurlijk materiaal veel fijner dan synthetische stoffen. Vergeet niet dat je huid tenslotte je grootste orgaan is!

Zweten onder controle houden

Wat kan je doen om overmatig zweten onder controle te houden. 

  • Drink genoeg water. Voldoende water drinken is erg belangrijk. Het helpt je lichaam namelijk om je temperatuur te regelen. Als je te veel zweet, verlies je vocht en kun je uitgedroogd raken. Door voldoende te drinken, vul je het vocht aan dat je verliest en voorkom je dat je uitdroogt. 
  • Vermijd voedingsmiddelen zoals knoflook, uien, gekruid voedsel en cafeïne, die sterke geuren in je zweet kunnen veroorzaken.
  • Voeg verkoelende voedingsmiddelen toe aan je dieet, zoals komkommer, kokoswater en koriander.
  • Ga je in bad? Het toevoegen van mintblaadjes aan je badwater kan verkoelend werken en helpen bij het verminderen van zweten.
  • Regelmatige lichaamsbeweging en stressvermindering oefeningen, zoals yoga en meditatie, helpen bij het balanceren van dosha’s en het verminderen van overmatig zweten.

Overmatig zweten

Zweet je nou echt heel veel? Dan heb je misschien last van overmatig zweten. In Ayurveda wordt overmatig zweten gezien als een verstoring van het evenwicht tussen de dosha’s. Overmatig zweten wordt Swedadhikya genoemd. 

Bekijk hier hoe je je eigen deo kunt maken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *