Ayurveda & blaasontsteking

Misschien heb je het wel eens gehad. Pijn bij het plassen, steeds maar kleine beetjes kunnen plassen en pijn in je rug of onder in de buik. Heel veel mensen (vooral vrouwen) hebben last van blaasontsteking of urineweginfecties, en uit schaamte praten de meesten van hen er tot nu toe niet eens over. 

De infecties worden voornamelijk veroorzaakt door een bacterie genaamd Escherichia coli (E.coli). Vaak komt het via de plasbuis in het systeem terecht en veroorzaakt problemen zoals heel vaak moeten plassen of pijn hebben bij het plassen. 

In de Ayurveda beschouwen we urineweginfecties als “Mutravaha sortas”, of “Mutrakrichha roga”, veroorzaakt door een onbalans van Pitta Dosha (opgebouwd uit de elementen Vuur en Water) in het lichaam. 

Er zijn verschillende manieren waarmee je de pijn en het ongemak van een blaasontsteking kunt verzachten. Hieronder vind je een kort overzicht van bepaalde algemene tips waarmee je thuis een blaasontsteking of urineweginfectie kunt behandelen.

  • Drink genoeg. Naast het wegspoelen van de bacteriën en gifstoffen, zal voldoende drinken het plassen ook minder pijnlijk maken. Kies je voor lauwwarm water of kruidenthee.
  • Vermijd bepaalde voedingsmiddelen. Pijn bij urineweginfecties kan in hoge mate worden veroorzaakt door het eten van bepaalde voedingsmiddelen, zoals bewerkte voeding, junkfood, te veel zuivelproducten en niet-vegetarische producten.
  • Even geen suiker! Suiker ondersteunt namelijk de groei van bacteriën en dat wil je niet. 
  • Houd de plasdrang niet vast. Het vasthouden van natuurlijke drang kan tot een aantal complicaties leiden, zoals pijnlijk urineren, verlies van controle over drang, pijn in het bekkengebied, enz.
  • Maak jezelf goed schoon. Hygiëne speelt een cruciale rol bij urineweginfecties. Misschien overbodig, maar veeg jezelf af van voren naar achter en niet andersom.
  • Minder stress. Meditatie, diepe ademhaling en yoga-houdingen kunnen pijn en bekkenpijn en pijn bij het plassen verminderen.

 

Verder zijn er ook nog een aantal huis- tuin- en keukenmiddeltjes die je kunnen helpen! 

  • Gebruik 1 theelepel Triphala-poeder samen met lauw water, wat ideaal kan zijn als het ‘s avonds na een maaltijd wordt ingenomen. Als er geen poeder beschikbaar is, kunnen Triphala-capsules ook worden ingenomen. Triphala is een Ayurvedisch kruidensupplement dat drie vruchten bevat (Amalaki, Haritaki en Bibhitaki) en antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen heeft die ontstekingen helpen verminderen en bacteriën in de urinewegen bestrijden.
  • Het drinken van Amla-sap gemengd met honing kan je ook helpen. Naast sap kan Amla ook in poeder- of tabletvorm worden ingenomen. De eigenschappen van Amla helpen het ontstoken slijmvlies van de urinewegen te kalmeren, waardoor de patiënt met blaasontsteking verlichting krijgt, vooral van het branderige gevoel.
  • Kamillethee helpt bij het verlichten van pijn en irritatie veroorzaakt door een blaasontsteking. Bovendien heeft kamillethee een zogenaamd diuretisch effect, waardoor deze thee kan helpen bij het bevorderen van de urineproductie en het spoelen van bacteriën uit de blaas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *