Spijsverterings-weetjes

Binnen Ayurveda kijken we altijd eerst naar je spijsvertering. Hoe beter jouw spijsvertering werkt, hoe minder kans je hebt op klachten en ziektes.

Kortom: je spijsvertering is de fundering van je gezondheid. 

Jouw spijsvertering hoort goed te branden, zodat alles wordt verteerd. Denk niet alleen aan jouw eten, want ook emotionele prikkels moeten verwerkt worden. 

En ik weet niet hoe dat bij jou zit, maar bij mij komen er aardig wat prikkels binnen op een dag 😅

Aan de hand van jouw symptomen en klachten kunnen we zien wat voor een spijsvertering jij hebt. Dus… wil jij weten in wat voor type jouw spijsvertering valt? Kies dan hieronder welke uitspraak het beste bij jou past.

  1. Ik heb nooit klachten en kan alles super goed verteren.
  2. Ik heb vaak een opgeblazen buik, buikpijn, een onregelmatige eetlust en last van constipatie. 
  3. Ik heb snel honger en kan dan hangry worden. Mijn ontlasting is eerder los dan droog.
  4. Ik heb een trage spijsvertering en voel me na de maaltijd vaak zwaar en moe.

En? Welk nummer ben jij? Hieronder volgt de uitleg! 

1. Sāma Agni

Als je eet en leeft zoals bij jou past dan heb je deze vorm van Agni. Als je sāma Agni hebt dan zijn zowel Vata, Pitta als Kapha dosha in balans en kunnen we ons eten en emoties super goed verteren. Sāma betekent gebalanceerd.

2. Vishāma Agni

Als je deze vorm van Agni ervaart, heb je een onregelmatige eetlust, kun je vaak alleen kleine porties verteren, heb je last van winderigheid, buikpijn, constipatie en heb je een hele onregelmatige eetlust. Deze vorm van Agni komt vaker voor bij mensen bij wie Vata dominant is of als je een Vata onbalans hebt. 

3. Tikshna Agni

Bij deze vorm van Agni worden alle voeding en emoties te snel verbrand. Als je dit hebt, dan heb je vaak onverzadigbare honger, word je heel snel hangry als je niet op tijd kunt eten en heb je na het eten ook last van misselijkheid, een hele droge mond en kun je het heel heet krijgen. Daarnaast kun je ook last krijgen van huiduitslag, boosheid en andere Pitta klachten. Deze vorm van Agni is namelijk verbonden met Pitta Dosha. Heb jij een Pitta constitutie of een onbalans? Dan is de kans groter dat jij deze vorm van Agni hebt.

4. Manda Agni

Bij deze vorm van Agni werkt je spijsvertering juist heel traag. Je kan je na de maaltijd heel zwaar en moe voelen en kunt last van overgewicht hebben. Ook kun je andere Kapha klachten ervaren zoals teveel slijm, je down voelen en niet van de bank af te branden zijn. Deze vorm van Agni is dan ook verbonden met Kapha Dosha. Heb jij een Kapha constitutie of een Kapha onbalans, dan is de kans groter dat je deze vorm van Agni hebt. 

Je wilt dus graag de eerste vorm van Agni hebben: Sāma Agni. Deze vorm van Agni krijg je alleen als je eet, drinkt en doet wat jij kunt verteren. De andere drie vormen van Agni wil je liever voorkomen, deze kunnen namelijk Ama veroorzaken. 

Als jij nu niet Sāma Agni hebt, geen zorgen. Je kunt nu wel gaan werken met de dosha die uit balans is, zodat je uiteindelijk weer een gezonde spijsvertering krijgt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *