Shatavari – De koningin der kruiden

Lang leve de koning, hoera hoera hoera! Al gaan wij het nu hebben over de koningin van de kruiden; Shatavari!

Shatavari wordt al duizenden jaren als afrodisiacum gebruikt. Een afro wat? Een afrodisiacum is een stof of voedingsmiddel waarvan wordt aangenomen dat het het seksuele verlangen verhoogt. Het woord Shatavari betekent letterlijk ‘zij die honderden echtgenoten heeft’ of ‘genezer van honderd ziekten’ en wordt tegenwoordig veel gebruikt als versterkend middel voor de vrouwelijke voortplanting. In de Ayurveda staat deze plant bekend als de “Koningin der kruiden”, omdat ze ook liefde en toewijding bevordert.

Shatavari kun je ook vinden onder ‘Asparagus racemosus’ en is een plant uit de aspergefamilie (Asparagaceae) die voorkomt in India en de Himalaya tot een hoogte van 1300 à 1400 meter. De wortels van de plant worden gebruikt in de kruidengeneeskunde, maar malse jonge spruiten kunnen worden gekookt en gegeten. De knollen worden zelfs gekonfijt (er gaat dus een laag suiker overheen) en worden als snoepje gegeten. Het verse sap van de wortel wordt gegeven met honing als verzachtend middel. 

Pitta is de dosha die verbonden is met de vrouwelijke hormonen en Vata is verantwoordelijk voor het verouderingsproces. Shatavari balanceert beide dosha’s en houd je dus jong en juicy. Je kunt shatavari ook uitwendig gebruiken. Zo zorgt het voor verzachting van stijve gewrichten en nek, en helpt het bij spierspasmen. Ook Verhoogt de moedermelk en het sperma, verzorgt de slijmvliezen, reinigt het bloed, levert vrouwelijke hormonen, voedt de eicel. Verder is het een boost voor je immuunsysteem. Ken je de 7 Dhatu’s (weefsels) nog? Dit kruid werkt op alle weefselelementen: o.a bloedsomloop, voortplanting, ademhaling en spijsvertering.

Vrouwen die in de menopauze zitten, ervaren vaak slaapgebrek, stemmingswisselingen, gebrek aan concentratie en andere factoren. Uit onderzoek is gebleken dat werd er echt verlichting werd gevoeld van postmenopauzale symptomen zoals depressie (90% verlichting), slapeloosheid (83,33% verlichting), prikkelbaarheid (50% verlichting), gewichtstoename (50% verlichting), bot- en gewrichtspijn (40%) bereikt. 

Een ander onderzoek toonde aan dat behandeling met shatavari de antioxidant afweer verbetert, de antioxiderende enzymen verhoogt en de schade veroorzaakt door vrije radicalen vermindert. Vrije wat? Vrije radicalen zijn moleculen die in het lichaam ontstaan door de afbraak van voedingsstoffen voor energie aanmaak. Hierdoor verzwakt de buitenlaag van deze moleculen en raken ze een negatief geladen elektron kwijt. Ze krijgen dan te veel positieve lading en gaan zich instabiel gedragen. 

Ook werkt het tegen angsten en stress. De zogenaamde antistresseigenschappen van shatavari zijn te danken aan de aanwezigheid van flavonoïden, polyfenolen en saponinen. Ze verminderen de productie van stresshormonen en verhogen de productie van hormonen waardoor je je kalm en gelukkig voelt. Hierdoor wordt Shatavari ook vaak ingezet tijdens de behandeling van mentale depressie en stress.

Lang leve de koningin! Door de jaren heen heeft Shatavari bewezen een krachtig kruid te zijn dat je op veel manieren kunt inzetten. De ‘Koningin der Kruiden’ heeft emotionele en fysieke voordelen voor zowel mannen als vrouwen. We hebben tegenwoordig heel vaak te maken met veel stress en stressfactoren die grote schade aanrichten aan onze hormonen en ons natuurlijke bioritme. Het vermogen van Shatavari om het lichaam weer in balans te brengen is dan heel erg bijzonder.

Contra-indicaties – Wanneer kun je dit kruid beter niet gebruiken? Als er een geschiedenis van borstkanker is, of borstkanker is aanwezig of myomen. Overgewicht, verhoogde slijmproductie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *