4 Simpele tips bij hooikoorts

Het is lente en dat merken sommige mensen gelijk: hooikoorts! Dit is een typische Kapha-allergie en komt voor wanneer de planten en bomen hun stuifmeel verliezen. Als dat ingeademd wordt, komt het in de neus terecht en kan het bij sommige mensen het slijmvlies irriteren. Daardoor krijgen ze hooikoorts, maar ook last van verkoudheid, verstopping, hoesten of zelfs astma. 

Gelukkig kunnen we met Ayurveda veel verlichting brengen.

1. Lijnzaad

Een simpele, maar zeer effectieve, behandeling voor hooikoorts  is om twee tot drie keer per dag een theelepel biologische lijnzaad te nemen.

2. Triphala

Ook kun je triphala gebruiken. Dit mengsel bestaat uit drie kruiden: amalaki, bibhitaki en haritaki. Het is een mengsel dat voor alle dosha’s geschikt is, want haritaki beïnvloedt Vata-dosha, amalaki beïnvloedt Pitta-dosha en bibhitaki beïnvloedt Kapha-dosha. 

Triphala kun je hier bestellen. Vul bij practitioner Marleen Dijkhoff in. 

Het beste neem je triphala s’avonds voor het slapen gaan met warm water in.

3. Let op je voedselcombinaties

Als je last hebt van allergieën is het heel belangrijk dat je de juiste voedingscombinatie eet. Het beste kun je deze voeding niet combineren:

  • Melk en yoghurt
  • Zuivel en fruit
  • Zuivel en vlees
  • Ei en fruit 
  • Fruit en granen
  • Ei met granen 
  • Meloen met alle voedingsmiddelen

4. Smeer je neus in

Een van de manieren om jezelf te beschermen tegen stoffen waar je allergisch voor bent, is om het slijmvlies van je neus met ghee in te oliën. Zo voorkom je rechtstreeks contact van het allergeen met het slijmvlies. Gebruik een neus-druppelaar en druppel wat ghee in je neus (met je pink kan het ook) en smeer het goed in. Geen ghee? Gebruik dan ongebrande sesamolie.

Overigens geldt voor alle allergieën dat hoe beter jouw spijsvertering werkt hoe minder last je ervan zult hebben. Een Ayurvedische detox is daarom altijd een goed idee als je vaak last hebt van hooikoorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *