Zo herken je ama

Wat is ‘Ama’ in Ayurveda?

Ama is een term voor onverteerd voedsel dat door het lichaam wordt opgenomen maar niet wordt verteerd. Dergelijk gedeeltelijk afgebroken materiaal kan niet door het systeem worden gebruikt en verstopt het, waardoor een reactie van het immuunsysteem en veel ziekten ontstaat. Binnen Ayurveda wordt ama ook wel ‘afvalstoffen of gifstoffen’ genoemd.

Hoe wordt Ama gevormd?

De ophoping van gifstoffen is de eerste fase van energie afbraak en kan in verschillende delen van het lichaam worden waargenomen. Door de verminderde kracht van het ‘spijsverteringsvuur’ (agni) fermenteert het voedsel in de maag en komen er stoffen vrij die giftig zijn voor het lichaam.

Ama dosha

Interessant is ook dat je inmiddels waarschijnlijk wel de dosha’s Vata, Pitta en Kapha kent, maar ben je al bekend met ‘Ama dosha’? Wanneer de dosha’s Vata, Pitta en Kapha in de verkeerde verhouding tot elkaar staan, dus je niet goed in balans bent,  leidt dit ook tot de vorming van Ama dosha.

Waarom wordt Ama gevormd?

Er zijn verschillende redenen waardoor er ama kan ontstaan. Hieronder een opsomming van dingen waar je aan kunt denken:

 • Onjuiste voeding en emotionele stress(verdriet, woede, angst) zijn de twee belangrijkste factoren bij de vorming van een Ama.
 • Het eten van voedsel dat onverenigbare producten bevat, zoals melk met fruit
 • Het eten van zwaar of onverteerbaar voedsel (denk aan je patatje kapsalon 😉
 • Te veel eten of onregelmatig eten
 • Rauw, koud en ongekookt voedsel
 • Voedsel eten dat een opgeblazen gevoel veroorzaakt (hallo chips en spa rood)

Wat doet Ama in je lijf?

Als er Ama in je lijf zit, dan zijn er dus onverwerkte voedselresten die je sijsvertering niet heeft kunnen verteren. Ze hopen zich op in de dikke darm en dat zorgt ervoor dat de darmen, de haarvaten en bloedvaten verstopt raken. De reactie hierop zijn gifstoffen die in je bloedbaan worden opgenomen en in de algemene bloedsomloop terechtkomen. Uiteindelijk vindt het zijn weg naar de zwakkere delen van het lichaam, waardoor aandoeningen ontstaan zoals: obstructie, stagnatie en zwakte van de organen, vermindering van de weerstand van het lichaam. Ontwikkeling van acute en chronische ziekten van weefsels, organen en systemen.

“Ama is de bron van alle ziekten”

Het is interessant om eens te kijken naar de Sanskriet woorden die horen bij ama. Uiteraard krijg je daar ook de vertaling van. Wat veroorzaakt ama allemaal?

 • Strotosang – verstopping van de kanalen
 • Balakshaya – verlies van kracht
 • Gaurav- gewicht
 • Anilamudtha – een barrière voor de stroom van Vayu
 • Klama – lethargie
 • Ajirna – indigestie
 • Atyapraseka – overmatige speekselvloed
 • Vegavrodha – stoornissen van de drang om te poepen, urineren, gas uit te scheiden, enz.
 • Mandagni – anorexia
 • Angsada – fysieke ziekte

Hoe voorkom je ama?

 • Door niet te veel, maar ook niet te weinig te eten
 • Door je lijf te voeden en niet alleen te vullen
 • Door niet te eten bij heftige emoties zoals boosheid of verdriet
 • Door gefrituurd voedsel te mijden
 • Door bewerkt voedsel te mijden
 • Door geen verkeerde voedselcombinaties te eten: geen fruit met groente, geen vlees/vis met zuivel. 

Zorg verder voor:

 • Houd minimaal drie uur tussen het eten en het naar bed gaan
 • Eet niet als je geen trek hebt
 • Genoeg beweging
 • Eten zonder prikkels
 • Verwerk je emoties
 • Zorg voor zo min mogelijk stress
 • Eet voeding uit het seizoen en eet voeding die goed is voor jouw constitutie/onbalans

Heb je toch last van ama? Dan wil je dat natuurlijk uit je lichaam krijgen. Hoe doen we dat in Ayurveda? Een perfecte manier om van je ama af te komen is een detox. In Ayurveda doen we bij elke wissel van de zomer naar de herfst en van de winter naar de lente een reiniging. Denk je nu gelijk aan zuurkoolsapjes en hongerlijden? Niet nodig! In een Ayurvedische detox mag je heerlijke voedende soepen eten en zul je echt geen trek hebben. Wij geven ook twee keer per jaar een gezamenlijke detox waarbij je geen honger hebt. Je eet dan voornamelijk mungsoep en kitchari, wat echt heerlijk is. Beide gerechten bevatten mungbonen die een heel schrapende werking hebben. En op deze manier kun je ama uit je lichaam verwijderen.

Je eet dus vooral warme, licht verteerbare maaltijden. Ook voeg je de juiste specerijen toe die jouw agni ondersteunen. Denk aan verse gember, komijn, koriander en asafoetida. Het doel van de detox is om je agni rust te geven en te herstellen zodat je vuurtje optimaal gaat branden en de ama kan worden verteerd. Oftewel: amahoela!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *