Ayurveda en warm water

Geschreven door Cielke

Lekker een koude cola op het terras of een heerlijk koud glas bier na mijn voetbalwedstrijd. Zodra Pitta dosha een beetje is verhoogd, was het altijd de normaalste zaak dit ‘te blussen’ met een koud drankje. Tot ik Ayurveda leerde kennen en nu nauwelijks meer koude dranken drink. Ik heb nog nooit zoveel warm water gedronken als nu en ik vind het heerlijk. Waarom warm water drinken zo goed voor je is vertel ik je in deze blog!

Waarom moet je water koken?

Er is veel geschreven over de kijk binnen Ayurveda op warm water. Interessant om dat eens te bekijken. Het is heel belangrijk dat je het water kookt, want als je het water kookt,  dan verandert de moleculaire structuur. Door het koken worden de moleculaire clusters afgebroken, ze worden steeds korter en dit is nodig zodat schadelijke stoffen in het lichaam zich aan de watermoleculen kunnen hechten en kunnen worden afgevoerd.

In Ayurveda wordt water minimaal 10 minuten gekookt. Dit kan in een normale pan of in een waterkoker met sudderfunctie.

De sudderfunctie zorgt ervoor dat het water een bepaalde tijd zachtjes kookt: het suddert. Als je heel precies wilt zijn, moet je bij het koken van het water ook rekening houden met je constitutietype:

Vata constituties koken het water gedurende ongeveer 10 minuten. Het zou in de pot met ongeveer een kwart moeten zijn verminderd.

– Bij Pitta constituties kook je het water ongeveer 15 minuten. Wanneer het in de pot wordt gekookt, is de hoeveelheid teruggebracht tot tweederde.

– Bij Kapha constituties kook je het water ongeveer 20 minuten, dan is er nog de helft van het water over.

Dunner water?

Door het water langer te koken, wordt het chemisch dunner. Het drinken van heet en langer gekookt water wordt al duizenden jaren aanbevolen. Dit dunne water met een korte keten is in staat om in water oplosbare schadelijke stoffen en metabolische resten uit het lichaam te verwijderen. Als je een moeilijk verteerbare maaltijd hebt gegeten en deze wordt niet volledig gemetaboliseerd en alles wat dan niet in vitale energie kon worden omgezet, blijft als afvalstoffen in je lichaam achter. Ayurveda noemt dit ‘ama’. En in de Ayurveda wordt Ama beschouwd als het begin van elke ziekte.

Hoeveel water moet ik drinken?

In elk gezondheids- of sporttijdschrift kun je lezen dat mensen minimaal twee liter water per dag moeten drinken. In Ayurveda zijn er nauwelijks regels die voor iedereen gelden.

Vata, Pitta en Kapha hebben heel verschillende behoeften, en deze zijn ook terug te zien in de dagelijkse hoeveelheid water.

  • Vata-mensen hebben een gemiddelde hoeveelheid water nodig. Ongeveer 1,5 liter per dag is ideaal voor deze constitutie, die in de Ayurveda wordt omschreven als koud en droog.

  • Pitta-mensen hebben veel hitte in hun basisconstitutie en zijn over het algemeen veel dorstiger dan Kapha- en Vata-mensen. Pitta bestaat vrijwel geheel uit vuur, dus de ‘hete’ Pitta-soorten hebben ook veel water nodig. Twee liter water per dag drinken is voor de meeste Pitta-mensen sowieso geen probleem.

  • Kapha-mensen hebben al veel water in zich, omdat de Kapha-dosha uit water en aarde bestaat. Kapha-mensen kunnen zich dus al heel goed voelen met veel minder warm water. Voor Kapha-mensen is een goede liter per dag vaak voldoende.


Let op! Uiteraard spelen externe factoren zoals de tijd van het jaar, werkeisen, fysiek werk, buitentemperatuur en stress ook een grote rol. Leeftijd bepaalt ook de optimale hoeveelheid water.

Niet al het warme is hetzelfde

Omdat de drie dosha’s verschillende temperaturen hebben, moet ook de watertemperatuur dienovereenkomstig worden aangepast. Vata is koud en droog, Pitta is heet en droog, Kapha is koud en vochtig. Dit verklaart ook waarom de drie verschillende dosha’s heet water met verschillende temperaturen moeten drinken.

  • Vata-constituties drinken heet water, bij voorkeur zeer warm tot heet.

  • Pitta-constituties drinken het hete gekookte water alleen als het lauw is. Anders neemt de Pitta-dosha te veel toe.

  •  Kapha-constituties kunnen het hete water met de hoogste temperatuur verdragen. In Ayurveda wordt de Kapha dosha geassocieerd met zwaarte en vochtigheid. Heet water wordt echter als licht en drogend beschouwd. Het is dan ook de ideale balans voor de trage Kapha dosha.

Drinken tijdens de maaltijd?

Over het algemeen kan er de hele dag warm water gedronken worden. Regelmatig elk half uur een half kopje heet water drinken wordt volgens de ayurvedische theorie als ideaal beschouwd. Maak in de ochtend een kan en je kunt er de hele dag door van drinken.

Om Agni, het spijsverteringsvuur, optimaal te laten werken, moet je ongeveer een half uur voor de maaltijd stoppen met drinken. Maar het drinken van een half kopje tot een hele kop heet water direct tijdens de maaltijd ondersteunt weer je spijsverteringsvuur. De hoeveelheid is afhankelijk van hoeveel vocht de maaltijd al bevat. Bij soep is een half kopje voldoende, bij een droge maaltijd is een hele kop heet water prima.

Drink indien mogelijk anderhalf uur na de maaltijd niets. Dit komt omdat Agni, het spijsverteringsvuur, nu op volle capaciteit werkt, en het drinken van vloeistof na de maaltijd zou het spijsverteringsvuur doven. 

Drink nooit koud, of erger nog, ijskoud bij het eten. Door dit te doen doof je onmiddellijk Agni, het spijsverteringsvuur.

Warm water als medicijn

Wat zijn nou de voordelen van het drinken van warm water? Ik heb ze even voor je op een rijtje gezet;

– Het is de basis voor de gezondheid
– De huidtextuur wordt helderder en fijner
– Een goede remedie tegen “valse” honger
– Het kan in water oplosbare gifstoffen opvangen en wegspoelen
– Ama, de stofwisselingsresten, worden weggespoeld
– Het spijsverteringsvuur Agni kan beter werken
– Het stimuleert de darmactiviteit
– De levensenergie (prana) neemt toe

Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *