Rice it up!

Rijst is misschien wel een van de meest voorkomende ingrediënten binnen Ayurveda. Wat zijn de voordelen van rijst en waarom gebruiken we zoveel basmatirijst?

Volgens Ayurveda wordt witte rijst als het gemakkelijkst verteerbaar beschouwd en heeft basmatirijst de voorkeur. Basmatirijst is sattvisch of puur; het brengt alle drie de dosha’s in evenwicht; het is voedzaam voor de lichaamsweefsels; en het is licht verteerbaar.

Ojas

Dan is er nog een heel mooi voordeel; Rijst bouwt Ojas. Ojas? wat was dat ook alweer? Ojas is de verfijnde substantie die wordt geproduceerd na de spijsvertering, zodra alle zeven dhatus – de weefsels die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van de systemen en organen van het lichaam – zijn gevoed en gevoed. De klassieke Ayurvedische teksten zeggen dat het 27-30 dagen duurt om Ojas te bouwen! Btw; Er wordt gezegd dat Ojas de geur van verbrande rijst heeft..

Kitchari

Rijst is natuurlijk een van de belangrijkste ingrediënten van Kitchari dat we veel gebruiken binnen ayurveda. Dit is ook het gerecht dat we eten tijdens onze Herfst- en Lentedetox

Wat kun je nog meer met rijst doen?

Je kunt er rijstwater van maken, oftewel Tanduloka.  Rijstwater is een witte, dikke vloeistof die wordt verkregen uit het water dat wordt gebruikt om de rijst te wassen voordat de rijst wordt gekookt of gekookt. Het is rijk aan zetmeel en bevat verschillende belangrijke antioxidanten die heel goed zijn voor je haar en je huid! Hoe maak je dit?

  • Neem een kopje basmatirijst en spoel de rijst goed af met water om vuil en onzuiverheden te verwijderen.
  • Doe de ongekookte rijst in een kom en bedek deze met 4 kopjes water 
  • Laat het met rust terwijl de rijst het water absorbeert (minstens 2 uur laten staan!)
  • Roer het lichtjes rond totdat het water troebel wordt, waardoor de mineralen en vitamines in het water kunnen sijpelen. (Voor de echte Ayurvedi’s onder ons, dit kan 30 min duren, dus zing een mantra 😉
  • Zeef het rijstwater voorzichtig in een schone kom.
  • En rijstwater is nu klaar voor gebruik.
  • Dit rijstwater is 4 tot 5 dagen houdbaar in de koelkast.
  • Schud het goed voor gebruik.

Waar kun je dit allemaal voor gebruiken?

Diarree:
Rijstwater is een effectief middel tegen diarree en andere maag-darmproblemen. Het is ook licht verteerbaar en werkt als een instant energiebooster.

Eczeem:
Rijstwater is uiterst effectief bij de behandeling van eczeem. De oliën in rijst hydrateren en hydrateren de huid en kalmeert de droge plekken van eczeem.

Koorts:
Het helpt om de temperatuur weer normaal te maken. Het heet een verkoelende werking.

Oh ja, Ojas! 
Het drinken van dit water helpt het lichaam energie te geven. Het bevat een zeer hoog gehalte aan koolhydraten die je voorzien van fijne energie.

Prachtige huid:
Het zit boordevol mineralen en vitamines. Zo bevat het een stof genaamd ‘inositol’ die de celgroei bevordert, het verouderingsproces vertraagt en de bloedstroom stimuleert. Het heeft ook antioxiderende, hydraterende en UV-stralen absorberende eigenschappen die de poriën verkleinen en pigmentatie en ouderdomsvlekken voorkomen.

Gelukkig nieuw haar!
Het helpt bij het krijgen van een mooie volle haardos. Het bestrijdt roos, haaruitval en andere haarproblemen. Doe wat rijstwater in je haar en laat het een paar minuutjes intrekken, spoel uit met lauw water (nooit te warm water voor je hoofdhuid gebruiken!)

Maar er is nog meer wat je kunt doen met basmatirijst! Dat is het maken van echte rijstmelk voor bijvoorbeeld je ontbijt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *