Wat te doen in het Kapha seizoen

Laten we eerst eens kijken naar wat Ayurveda zegt over de seizoenen. Volgens Ayurveda wordt de tweede helft van de winter en de lente beschouwd als het Kapha-seizoen. Je kijkt niet echt naar het kalenderjaar, maar de kwaliteiten die de natuur ons op dat moment te bieden heeft. En wat heeft de natuur ons te bieden in het kapha seizoen…. regen, regen en nóg eens regen. Ook zwaarte, kou en koele temperaturen komen voorbij en ook vocht veroorzaakt door smeltend ijs en soms smeltende sneeuw. Allemaal eigenschappen die je ook in Kapha dosha terug ziet. 

Wat gebeurt er dan in ons lijf tijdens dit seizoen?

Deze omgevingsfactoren beïnvloeden je systeem door dezelfde kwaliteiten in onze geest en ons lichaam te vergroten. De vochtige, koude en zware eigenschappen manifesteren zich als ama (opgehoopte gifstoffen), waardoor Srotas (je energetische kanalen) in je lijf verstopt raken en je immuniteit wordt verlaagd. Zie deze ama als smeltend ijs dat zijn weg naar buiten moet vinden. Dit is dan ook de reden waarom het begin van de lente veel last kunt hebben van voorjaarsmoeheid, verkoudheid of hooikoorts.Ook kun je extra last krijgen van je spijsvertering.

Om een Kapha-onbalans te voorkomen, hoeven we Kapha alleen maar te verminderen en de kwaliteiten ervan tegen te gaan door meer kwaliteiten van Vata en Pitta aan ons dagelijkse regime toe te voegen. Dus meer beweging in de vorm van wat actievere yoga of een lekkere wandeling buiten, de sleur te doorbreken (ga iets doen wat je eigenlijk heel spannend vindt!) en ga aan de slag met je spijsvertering!

Doe de detox!

De overgang van het late winterseizoen naar de lente is binnen Ayurveda een perfecte ‘reinigingstijd’. Tijdens een Ayurvedische detox ga je een mono-dieet volgen van Kitchari, zodat je spijsvertering rust krijgt en daardoor ama weg zal gaan. Je zult merken dat je je na een detox letterlijk en figuurlijk lichter zult voelen, je minder cravings hebt en hormonaal weer beter in balans zult komen. 

Doe je mee met de Alles over Ayurveda detox

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *