Alles over Ayurveda en alcohol

‘Wat voor sommige een medicijn is, is een vergif voor de ander’ en dat geldt binnen Ayurveda ook voor alcohol.’

Hoewel de oude teksten van de Ayurveda weliswaar spreken over de gevaren van alcohol, staat er ook in dat alcohol, wanneer het door de juiste persoon, op het juiste moment en in de juiste omgeving wordt gedronken, ook voordelen heeft. 

Bepaalde soorten alcohol kunnen bijvoorbeeld, afhankelijk van de manier waarop ze worden geconsumeerd en in een zeer beperkte dosering, juist balancerende eigenschappen voor Kapha dosha of een Kapha-onbalans hebben, zoals gedistilleerde alcohol (scotch, bourbon, wodka, gin) omdat het een scherpsmaak heeft en de kwaliteiten zijn heet, licht en droog. Dit zijn allemaal tegengestelde kwaliteiten van Kapha dosha en daarom kunnen ze Kapha balanceren.

De Ashtanga Hridayam (Het ‘Hart of Essentie van alle Acht Takken van Ayurveda’ is een van de belangrijkste oude grondteksten van Ayurveda.) biedt specifieke richtlijnen, genaamd Madyapana Vidhi (methode voor het drinken van wijn), voor hoe je het drinken van bepaalde alcohol dan ook kan benaderen. De suggesties op een rijtje;

  • Drink alleen als je al in goede gezondheid verkeert. Als het lichaam zwak of ziek is, vooral in het geval van een ernstige Vata-onbalans, zal het drinken van alcohol leiden tot verdere zwakte en afbraak, aangezien alcohol een giftige stof is.
  • Drink alleen als je een goed humeur hebt. Ayurveda is van mening dat geluk verband houdt met het niveau van Ojas (vitale energie, het eindproduct van de spijsvertering) dat iemand bezit. En hoewel alcohol je een tijdelijke boost van vrolijke chemicaliën zal geven, zal het geen langdurig geluk geven en dingen die er speelden in je leven vóór de consumptie, zullen snel weer de kop opsteken voordat de effecten van de alcohol zijn uitgewerkt. Verdriet of zorgen wegdrinken gaat je dus niet lukken.
  • Drink alleen als u zich in een veilige omgeving bevindt. Drink alleen thuis of op een specifieke locatie, waar geen gevaar of kans bestaat op letsel of schade aan anderen, en zorg ervoor dat er ‘artsen’ (mensen die nuchter zijn 😉 aanwezig zijn die over je kunnen waken. Ayurveda raadt je niet aan om tijdens het drinken tussen locaties te bewegen. Don’t drink and drive!
  • Drink alleen als je iets te vieren hebt en in goed gezelschap van je geliefde! Volgens de oude Ayurveda kan matige alcoholconsumptie, sukha-mada-prada genaamd, een plotselinge vrijgave van energie, extraversie, creativiteit, humor, diepe slaap, verfrist wakker worden, mentale bevrediging, voeding, goede gezondheid, spijsvertering en uitstekende mannelijkheid veroorzaken. Een aangename roes en deze energie kun je het beste delen met goede vrienden, familie of je geliefde. In feite beschouwt Ayurveda alcohol als een Vajikarana (afrodisiacum) en de Ashtanga Hridayam spreekt over hoe alcohol kan worden genoten met onze geliefde.

Tip!

Neem Rasayana (verjongende) kruiden voor en na het drinken. Aanbevolen kruiden zijn onder meer kruiden die de leverfunctie ondersteunen en de Ojas verhogen, zoals Amalaki, Shatavari en Kurkuma. Als je te veel alcohol hebt gedronken kan je lever moeite hebben om je bloed te ontgiften. Neem dan het supplement Liv52 en zorg ook voor 2 el aloë verasap met wat warm water. KKV-thee is een heel goed idee de day after!

Tot slot

Als je ervoor kiest om te drinken, drink dan alleen met mate(n). Maximaal 2 drankjes per sessie. Voor momenten van diepe intimiteit met je geliefde raadt de Ashtanga Hridyayam maximaal 3 drankjes aan om ‘de vrouw tevreden te stellen’. Bij overmatig gebruik raakt Ojas (je levensenergie) uitgeput en het effect is schadelijk.

Als je kiest om te drinken, doe het dan bewust. Wat is de reden waarom je drinkt? Welke gedachten gaan door je geest. Zit je lekker in je vel, ben je op de juiste plek met lieve mensen om je heen? Of drink je om een leegte te vullen, een emotie weg te willen stoppen of omdat je het altijd al zo hebt gedaan?

Dit zal je helpen een bewuste relatie met alcohol aan te gaan, in plaats van het als een strategie, een copingmechanisme, te gebruiken. Proost!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *