Ayurveda & Sex

Wist je dat er seizoenen zijn die beter zijn voor een vrijpartij dan anderen? En wist je dat er zelfs gedurende de dag tijdstippen zijn waarop je het beste sex kunt hebben?

In de Ayurveda is seks, ook wel reproductieve weefsels of Shukra genoemd, een van de zeven weefsels of dhatus. de andere dhatu’s zijn Rasa (plasma), Rakta (bloed), Mamsa (spierweefsel), Medas (vetweefsel), Asthi (botweefsel), Majja (beenmerg).

Shukra Dhatu is gerelateerd aan de voortplantingsweefsels zoals sperma en sperma in het mannelijk lichaam en het ei in het vrouwelijk lichaam. Heb jij een gezonde Shukra dhatu dat gaat het waarschijnlijk goed met je, dit is namelijk het laatste weefsel dat gevoed wordt en als je agni goed werkt, dan kan dit ook gebeuren. 

Volgens Ayurveda kan een overmatig libido leiden tot een onevenwichtige en verhoogde Shukra dhatu, terwijl het ontbreken daarvan kan leiden tot zwakte, impotentie en problemen die verband houden met onvruchtbaarheid.

Je wilt je innerlijke wereld, constitutie (dosha) als innerlijk seizoen (fase van je menstruatiecyclus) afstemmen met de energie van het uiterlijke seizoen of de omgeving. De winter en de vroege lente zijn de beste maanden voor sexy time, omdat dan Kapha dosha domineert. Tijdens deze periode is het waterelement in overvloed aanwezig . Dit is ook het moment waarop de natuur de shukra in onze bloedvaten versterkt, en daarom ook de beste tijd is om zwanger te worden.

Hoe vaak doe jij het?

Tijdens deze seizoenen adviseren ze iedere dag sex! Dit komt doordat Kapha, oftewel de kwaliteiten van aarde en water, tijdens deze seizoenen het hoogst zijn in het lichaam. Tijdens de echte lente- en herfstseizoenen, wanneer je gezondheid vaak wat minder is (voorjaarsmoeheid en herfstkwaaltjes) kun je prima af met eens in de zoveel dagen een potje sex.

De seksuele activiteit neemt meer af in de zomer- en regenseizoenen, omdat deze dominant zijn in de Pitta- en Vata-energie, wat betekent dat de reproductieve vitaliteit op zijn laagst is. Tijdens deze seizoenen wordt aangeraden om eens in de twee weken seksuele intimiteit te hebben om ervoor te zorgen dat je seksuele essentie, of shukra, niet uitgeput raakt.

Sex tijdens je menstruatie?

Volgens Ayurveda is seks niet aan te raden tijdens de menstruatie van een vrouw, omdat apana vayu actief is en je het liefst wilt dat er een neerwaartse beweging is (en je dus kunt vloeien) Alles wat deze stroom verstoort heeft dus de neiging om Vata te verergeren en daardoor kun je weer uit balans raken.

Tijd van de dag

Misschien heb je er al eerder van gehoord, het Circadiaanse ritme? Dit begrip van de energieën van de dag en de nacht kan helpen onze levensstijl en activiteiten te informeren die op elk moment van de dag worden ondersteund. Hetzelfde geldt voor seks.

Houd er rekening mee dat de beste seks plaatsvindt als we niet nadenken! Waar je geest naartoe gaat, zal je energie stromen – dus als je probeert de omstandigheden onder controle te houden of aan ‘regels’ te denken terwijl je seks hebt, dan zal dit in feite de natuurlijke energiecirculatie tussen jou en je partner blokkeren. 

Als je gaat kijken naar de tijden (en energien van de dag) dan  is de beste tijd om seks te hebben overdag, ‘s morgens na zonsopgang, maar vóór tien uur of tijdens de vroege avond. Dan neem je de rustige energie en kwaliteiten van kapha mee tijdens je vrijpartij! Seks in de nacht wordt niet als ideaal gezien (dan wil je slapen en prikkels van de dag verteren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *