Ghee: vloeibaar goud

In Ayurveda wordt ghee ook wel het ‘vloeibare goud’ genoemd. En terecht! Dit zuivere, geklaarde botervet heeft héél veel voordelen voor lichaam en geest. Zeker in het woelige Vata-seizoen mag ghee eigenlijk bij niemand ontbreken in het keukenkastje. Hier zijn 5 redenen waarom.

1. Ghee ondersteunt Agni

Zoals we weten, is het spijsverteringsvuur de belangrijkste sleutel voor gezondheid. Ghee wakkert het spijsverteringsvuur aan. Door een klein beetje ghee toe te voegen aan elke maaltijd geef je Agni een boost en kan jouw lichaam de voeding beter verteren.

2. Ghee voedt de hersenen

Ghee bevat gezonde vetten, zoals omega-3-vetzuren en verzadigde vetten. Gezonde vetten zijn essentieel voor de hersenfunctie — ze voeden de celmembranen in de hersenen. Ook is ghee rijk aan vitamine E, een krachtige antioxidant die de hersenen beschermt tegen oxidatieve stress. Ghee heeft een sterke penetrating quality: het kan heel diep doordringen in weefsels, dus ook de hersenen.

3. Ghee voedt en kalmeert het zenuwstelsel

In ghee zitten ook omega-6-vetzuren, die betrokken zijn bij de bescherming van zenuwcellen.
Deze verzadigde vetzuren hebben een kalmerend effect op het zenuwstelsel. Op deze manier is ghee een natuurlijk middel om stress te verminderen, van binnenuit.

4. Ghee smeert de gewrichten

Ghee help je gewrichten soepel te houden. De vetzuren in ghee dringen door in de tissues rondom de gewrichten en voeden het kraakbeen. Omdat ghee ook ontstekingsremmende en licht verkoelende kwaliteiten heeft, helpt het ontstekingen en Pitta-gerelateerde klachten in gewrichten zoals artritis te voorkomen.

5. Ghee zorgt voor een stralende huid

Ghee voedt de huid van binnenuit, waardoor het een natuurlijke glans krijgt. Het hydrateert diep en biedt verlichting bij huidproblemen die kunnen worden veroorzaakt door onbalans in Vata of Pitta.
Je kunt ghee ook direct op de huid aanbrengen om de huid te voeden. Ook helpt het door de verkoelende eigenschappen heel goed bij brandwonden of een door de zon verbrande huid.

Er zijn nog veel meer voordelen van ghee te noemen, bijvoorbeeld de gunstige werking op de ogen en het hart (het verlaagt slecht cholesterol). Ook is ghee supergeschikt om in te koken, omdat het niet toxisch wordt bij hoge temperaturen.

Ghee en de 3 dosha’s

Ghee balanceert Vata, omdat het vet is en zwaar. Ook de zoete smaak helpt Vata dosha in balans te krijgen. Doordat ghee verkoelend is, heeft het net als kokosolie een kalmerende werking op Pitta. Maar let op: de vettige kwaliteit kan Pitta verhogen, dus mensen met een Pitta-constitutie moeten matig zijn met ghee. Mensen met veel Kapha in hun systeem kunnen beter niet teveel ghee gebruiken. De verkoelende en vettige kwaliteiten verhogen Kapha. Wel kunnen Kapha-types ghee gebruiken om in te koken (in kleine hoeveelheden) omdat ghee helpt Agni te boosten.

Deze blog is geschreven door Fleur Oude Voshaar www.burnoutcoach.amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *