Zo help je je kind door de decemberstress

December. Ondanks alle gezellige momenten kan deze ‘feestmaand’ voor veel kinderen én ouders behoorlijk stressvol zijn. In Ayurveda termen: door alle spanning, verwachtingen en ongebruikelijke dingen is Vata sky high. Met deze 8 tips help je jouw kindje te gronden en ontspannen.

1. Bied structuur

Geen enkele andere maand in het jaar brengt zoveel uitzonderingen met zich mee als december. Ik hoor veel ouders zeggen dat het ‘eigenlijk al begint bij Sint Maarten’. Daarna volgen de intocht van de Sint, Sinterklaasavond, Kerstmis, de Kerstvakantie en natuurlijk Oud & Nieuw. Ikzelf vraag me wel eens af hoe we er toch ooit op zijn gekomen om al deze momenten te (blijven) vieren in het Vata-seizoen. Want juist in dit seizoen heeft ons systeem behoefte aan houvast, regelmaat en duidelijkheid.

Jij kunt je kindje hierbij helpen door het bieden van zoveel mogelijk structuur. Breng je kind elke dag op dezelfde tijd naar bed en sta op dezelfde tijd op. Ritueeltjes in de ochtend en rond bedtijd zorgen voor voorspelbaarheid. Eet ook zoveel mogelijk op dezelfde tijden, juist in het weekend. Op school zijn de vaste tijden er vanzelf, dus ook dat helpt mee.

2. Houd ze warm

Vata dosha stijgt door blootstelling aan kou. Warmte is één van de belangrijkste ‘beschermers’ van Vata. Zorg daarom vooral voor warme voeten, handen en bekkengebied (dit is allemaal Vata gebied). Gaat je kindje naar de BSO? Zorg dan voor een extra setje droge sokken en warme sloffen in de tas.
Zorg ook voor verwarming van de binnenkant: geef thee in plaats van water en neem gerust een warme chocomel als je lekker in het bos gewandeld hebt.

3. Volg het Vata-dieet

Ook qua eten geldt: ga voor warm. Vermijd rauwe en droge voeding, maar maak warme, smeuïge gerechten als soepen en stamppotten. Kies voor aardse groenten zoals wortel, pastinaak, pompoen, biet en zoete aardappel. Eet je kindje op school brood tussen de middag? Probeer dan een warm ontbijt, zoals havermout. Sommige scholen bieden ook warme lunch in de middag – dit is in de herfst en winter een heel goed idee!

Verwerk in je gerechten de smaken zoet, zout en zuur om Vata te verlagen. Wees matig met de smaken bitter, wrang en scherp, want die verhogen Vata dosha. Groene bladgroenten zijn over het algemeen bitter van smaak, net als alle koolsoorten. Kies liever voor oranje en rode kleuren, die passen beter bij de herfst.

4. Smeer ze in met olie

Oliemassages (Abhyangha) zijn heel erg Vata-verlagend. Droogte en kou, de belangrijkste kwaliteiten van Vata dosha, worden verlaagd door een massage met verwarmde olie. Gebruik in het Vataseizoen het liefst sesamolie, die is van zichzelf ook verwarmend. Ikzelf smeer mijn zoontje minimaal één keer per week helemaal in, voordat ik hem in bad doe. Hij vindt het heerlijk. Zorg ervoor dat de badkamer lekker warm is, zodat de olie op de huid niet te snel afkoelt. Heb je wat minder tijd? Je kunt ook de voetjes van je kindje in de avond insmeren met olie. Een heerlijk ritueeltje. Let wel op dat je kind oude sokken aantrekt voordat hij/zij het bed in gaat (de olie krijg je
niet goed meer uit je lakens).

5. Beperk de schermtijd

Schermen zijn verstorend voor Vata dosha. Vooral schermtijd in de avond verstoort de mentale rust. Dit komt door het blauwe licht van smartphones en tablets, maar ook door het aantal prikkels dat het brein nog te verwerken krijgt. Daarnaast veroorzaken veel apps een verhoogde dopamine- aanmaak. Dit zorgt op termijn voor onrust, concentratieproblemen en een overactieve mind. Het is dus aan te raden om zéker in deze hectische maand de schermtijd tot een minimum te beperken.
Lees lekker een boekje aan je kindje voor, of doe samen een spelletje.

6. Doe ‘grounding activities’

‘Gronden’ is belangrijk, want Vata heeft de neiging om op te stijgen. Probeer daarom elke dag een momentje van gronding in te bouwen. Dat hoeft niet moeilijk te zijn: een paar keer diep uitademen met je ogen dicht en voeten op de vloer, een stukje langzaam wandelen of een paddenstoelenzoektocht in het bos (aardser wordt het niet).

7. Knuffel erop los

Oxytocine is de natuurlijke tegenhanger van cortisol, het stresshormoon. Oxytocine komt vrij bij knuffelen, nabijheid en verbinding. En dát past nou wel weer heel goed in het knusse decemberplaatje.

8. Laat je niet gek maken!

Tot slot: vergeet niet dat jouw kinderen jou spiegelen. Met andere woorden, als jij gestresst bent dan voelen ze dat. Hoe goed je dit ook denkt te verbergen. Zorg dus ook voor je eigen stabiliteit door alle bovenstaande tips óók (en vooral) op jezelf toe te passen. Als jij stevig staat, doet je gezin dat ook. Zolang je voldoende aan selfcare doet én bereid bent om een beetje mee te bewegen, komt het allemaal goed! Go with the flow, het wordt vanzelf 1 januari 🙂

Deze blog is geschreven door Fleur Oude Voshaar www.burnoutcoach.amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *