Voorkom PMS en leef gelukkiger: volg je cyclus

Een pijnloze menstruatie, zonder PMS. Een sprookje? Nee, het bestaat écht! En het is in principe voor elke vrouw mogelijk. Whut?! In deze blog vertel ik je hoe.

Lastige hormonen

Onlangs zag ik op TV een reclame voor Always maandverband. Een vrouw in een witte legging stond in een gymzaal oefeningen te doen. “Ook tijdens de menstruatie – dankzij de bescherming van Always”. Ze hoefde er dus ‘lekker niets’ voor te laten. Een goed voorbeeld van hoe veel Westerse vrouwen met hun menstruatie omgaan.

Veel vrouwen vinden hun cyclus en de menstruatie lastig (er is zelfs een woord voor: ongesteld) en proberen vooral te leven alsof het hele fenomeen niet bestaat. Gevolg: onregelmatige cyclus, (zeer) pijnlijke menstruatie, PMS (!), hoofdpijn, overgangsklachten en nog veel meer.

Lang leve de vrouwelijke cyclus

Wist je dat mannen een cyclus hebben van 24 uur? Dat is nogal anders dan de vrouwelijke cyclus van 28 dagen! De hormooncocktail van de vrouw is gedurende deze cyclus elke dag anders.

Het vrouwelijk lichaam is iets wonderlijks: er kunnen ménsen mee gemaakt worden! Ook als je geen kinderen wilt is het erg aan te raden om je cyclus te respecteren in je dagelijks leven. Je lichaam is namelijk zo slim, dat het zichzelf een korte detox geeft als het eitje niet bevrucht is, zodat de volgende maand alles weer schoon en fris is voor de volgende ronde. Hoe mooi is dat?

Menstruatie = graadmeter van je gezondheid!

De vrouwelijke cyclus hangt 1 op 1 samen met het állerbelangrijkste systeem van het lichaam: het voortplantingssysteem. Alle systemen in het lichaam (spijsvertering, hormonen, hersenfuncties) hebben 1 gezamenlijk einddoel: gezonde eicellen produceren (shukra dhatu, in Ayurveda). Ook als
je geen kinderen wilt, is je lichaam daarmee bezig. Continu, vanaf de eerste menstruatie tot aan de overgang.

Een afwijkende menstruatie, bijvoorbeeld onregelmatigheid, pijn, PMS, maar ook verdergaande klachten als PCOS of endometriose zijn signalen van een verstoring in de hormonen. Hoe langer die verstoring duurt, hoe serieuzer de klachten kunnen worden. De menstruatie geeft dus eigenlijk heel mooi aan hoe het er voor staat met je gezondheid!

Menstruatie zonder pijn bestaat (echt waar)

Maar wat nou als er iets niet helemaal lekker loopt? Er zijn veel vrouwen die jarenlang klachten hebben. Sterker nog: veel vrouwen denken dat pijn en ongemakken er nou eenmaal bij horen.
Toch is het écht mogelijk: een pijnloze menstruatie en een cyclus zonder PMS of ander gedoe.

Maar hoe dan? Er zijn 3 sleutels:

  • Vermijd stress
  • Zorg voor je spijsvertering (Agni)
  • Leef volgens je cyclus


Ik begin bij de eerste: Let op: stress is nummer 1 oorzaak van alle hormonale klachten. Anders gezegd: heb je stress? Dan zijn je hormonen verstoord. Je kunt dus van alles doen, maar zolang je gestresst leeft, zullen je hormonen nooit helemaal happy zijn.

Dan, nummer 2: zorg goed voor Agni, jouw spijsverteringsvuur: hierover is al van alles geschreven in de Alles over Ayurveda community – en ik schrijf er binnenkort ook nog een blog over.

Nu de laatste sleutel: breng je agenda, ook je voeding en levensstijl in lijn met je cyclus. Met andere woorden: plan je leven rondom je menstruatie. Ik leg je uit hoe het werkt.

De 4 seizoenen van de cyclus

De fijnste en makkelijkste metafoor die ik ken voor de 4 verschillende fasen in de cyclus is die van de seizoenen:

  • Winter: Menstruatie
  • Lente: Week na de menstruatie
  • Zomer: Ovulatie
  • Herfst: Week voor de menstruatie

 

Vergelijk het maar met de natuur: in de winter is het buiten stil, spelen dingen zich af ‘onder de grond’ en binnenin. In de lente komt er langzaam beweging en wordt het lichter, vrolijker en energieker. De zomer is de tijd van uitbundigheid, kracht, licht en sensualiteit. In de herfst wordt het wat onstuimig en bereidt de natuur zich voor op de winter.

Leven volgens je cyclus: zo doe je dat!

Begin met het bijhouden van je menstruatie. Hiervoor zijn veel goede apps beschikbaar (bijvoorbeeld Clue). Het geeft je inzicht in het ritme, maar ook in ongemakken, pijn energielevel etc. Wanneer je dit ritme in de gaten hebt, wordt plannen makkelijker. Is je cyclus niet regelmatig?
Volg dan in elk geval de richtlijnen voor rondom de menstruatie, dan volgt de rest vanzelf.

Nu kun je jouw activiteiten en voeding aanpassen aan het ‘seizoen’. Bijvoorbeeld door in de week voor en tijdens de menstruatie (‘herfst’ en ‘winter’) geen alcohol te drinken, koffie en suiker te minderen en te kiezen voor lichtverteerbare, zachte, warme voeding (denk aan de dingen die je kleine kinderen zou voorschotelen of bijvoorbeeld kitchari). In de ‘lente’ en ‘zomer’ (dus rondom de ovulatie) is je lichaam op volle kracht, dus is er veel meer ruimte voor een wat complexere maaltijd
of een uitbundige avond.

Maar er is méér! Zodra je regelmatig menstrueert, kun je dus heel goed jouw activiteiten plannen. Ikzelf weet bijvoorbeeld precies wanneer ik wel (of niet) op zomervakantie moet gaan. Of een weekendje weg met vriendinnen. Natuurlijk heb je niet álles zelf in de hand, maar er is meer mogelijk dan je denkt. Plan je uitjes, je reizen, en je me-time. Maar ook lastige gesprekken of sales-pitches werken vaak veel beter in je ‘zomer’ of ‘lente’. Als je het eenmaal in de gaten heb,
wordt het steeds makkelijker. En het mooie is: hoe beter je met je lichaam mee-flowt, hoe moeitelozer je leven wordt. Echt waar!

In deze infographic zie je de activiteiten en de voeding die passen bij elke fase van je cyclus:

Succes!

Deze blog is geschreven door Fleur Oude Voshaar www.burnoutcoach.amsterdam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *