Zo kan yoga je leren om beter je grenzen te bewaken

Geschreven door Teuni Verhagen: https://www.earlybirdyoga.nl/

Als je altijd gewend bent om jezelf te pushen, door te gaan, niet te zeuren, of toch nog even door te zetten (disclaimer: dat is bij veel mensen zo), dan is de kans groot dat je vaker dan eens over je grenzen gaat. Het kan zelfs zijn dat je eigenlijk niet eens weet wat jouw grenzen zijn of waar jouw grens ligt. En dan doel ik zowel op lichamelijk niveau als in je dagelijks leven. 

Hoe kun je door middel van yoga leren om beter je grenzen aan te voelen en daar ook naar te handelen?

Merk op

Dat is eigenlijk de eerste stap op de yogamat: ontdekken waar jouw grenzen liggen. Hoe ver kun je gaan en hoe ver wil je gaan? Welke sensaties voel je daarbij in je lichaam? Word je ervan bewust wanneer je jezelf aan het pushen bent of bijvoorbeeld heel erg je best aan het doen bent. Dit kan zich uiten in een gefronst voorhoofd, in een stekende pijn in je gewrichten of in een zeurende pijn die niet overgaat als je uit de houding gaat. Het opmerken of voelen van sensaties is stap 1 in het proces van je grenzen verkennen.

Bepaal bewust

Neem een moment om bewust te kiezen of je jezelf wil uitdagen (over je grens gaan) of juist zacht voor jezelf wil zijn (voor je grens blijven). Het gaat niet alleen om fysieke pijn, maar ook of je gemoed van dat moment aansluit bij de les. Maak voor jezelf helder wat je ‘doel’ is. Ben je vermoeid en wil je daaraan toe geven? Of kan een tandje erbij je juist energie geven? Mijn yogadocent zei wel eens: zoek de grens op als je een druk en vol hoofd hebt, want dan kom je sneller ‘in het nu’. En als ik erg moe was en een zware dag had gehad, juist lekker de zachtheid op te zoeken. Dit werkte bij mij altijd erg goed.

Handel er naar

Bepaal voor dit moment wat je nodig hebt, om te handelen naar je grenzen. Dit kan betekenen dat je voor jezelf in een bepaalde houding afspreekt dat je een blok of riem gebruikt. Of de houding helemaal overslaat, of een alternatief zoekt (of aan ons vraagt!). Soms, als ikzelf te moe ben voor een krijger, ga ik bijvoorbeeld in een staande vooroverbuiging. Of op dagen dat alles pijn doet: 20 minuten op mijn rug liggen en luister naar de stem van Marlon of een andere docent.

Hoe dit doorwerkt in je dagelijks leven

Je snapt ‘m waarschijnlijk al: als je je grenzen op de mat goed leert kennen, dan heb daar in het dagelijks leven, tijdens gesprekken, op je werk en in je relatie ook veel profijt van! Je zult eerder opmerken dat je lichaam iets aangeeft. Door het oefenen op je mat, wordt je dus ook bewuster van je grenzen buiten de yogalessen om. We kennen allemaal wel van die momenten dat we vergeten te lunchen, of niet op tijd gaan plassen, gewoonweg omdat we de signalen van een knorrende maag en volle blaas niet opmerken.

Betekent dit dan dat je nooit meer over je grenzen mag gaan? Of jezelf nooit meer mag uitdagen? Nee absoluut niet! Jezelf blijven uitdagen is hartstikke belangrijk om dingen te bereiken en jezelf te blijven prikkelen. Maar ben je er bewust van? Was het een bewuste keuze?

Dat is een interessante vraag die je jezelf wat vaker zou kunnen stellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *