Ghee: gigantisch goed!

Een must in elke Ayurvedische keuken: Ghee, ook wel de gouden boter genoemd.

Ontelbare gezondheidsvoordelen heeft het, zowel om mee te koken als om op je huid te smeren. En het is ook nog eens heel makkelijk om te maken!

Ghee is het perfecte transportmiddel om helende kruiden beter op te nemen. Ghee verjongt en vernieuwt de organen, cellen en weefsels. Klinkt goed, toch?

Wat is Ghee?

Ghee, ook bekend als geklaarde boter, is een gezuiverde vorm van boter. Het wordt gemaakt door boter langzaam te verwarmen en het vocht en de melkeiwitten te scheiden van het vet. Wat overblijft is zuiver botervet, dat een rijke, nootachtige smaak en karakteristieke gouden kleur heeft.

Hoe wordt Ghee gemaakt?

Het proces van het maken van ghee is echt heel simpel. Hoe doe je het?

  • Boter smelten: Begin met het smelten van ongezouten boter op een laag vuur. Gebruik bij voorkeur biologische boter voor de beste smaak en voedingswaarde.
  • Koken en schuimen: Naarmate de boter smelt, zullen de melkeiwitten naar de oppervlakte stijgen en een schuim vormen. Schep dit schuim regelmatig af om het te verwijderen.
  • Laat sudderen: Laat de boter op laag vuur sudderen totdat het volledig helder is en er geen belletjes meer verschijnen. Dit kan ongeveer 20-30 minuten duren.
  • Filteren: Giet de goudgele vloeistof voorzichtig door een fijne zeef of kaasdoek om eventuele overgebleven melkresten te verwijderen.
  • Bewaren: Bewaar de resulterende ghee in een luchtdichte container op kamertemperatuur. Het heeft een lange houdbaarheid en hoeft niet in de koelkast te worden bewaard.

De voordelen van Ghee

Ghee heeft een hoog rookpunt, waardoor het geschikt is voor koken op hoge temperaturen zonder dat het verbrandt of schadelijke stoffen produceert.

Hoewel ghee vet bevat, bestaat het voornamelijk uit enkelvoudig onverzadigde vetzuren die gezonder zijn dan verzadigde vetten.

Ghee bevat vitamine A, D, E en K, omega 3- en omega 9-vetzuren evenals antioxidanten, wat het een voedzame keuze maakt.

Het is lactose- en caseïne vrij: Tijdens het proces van het maken van ghee worden lactose en caseïne, de twee belangrijkste allergenen in zuivelproducten, verwijderd. Daarom is ghee meestal goed verdragen door mensen met lactose-intolerantie.

Ghee balanceert Vata en Pitta Dosha. Ghee is ontzettend voedend, vet en olieachtig en balanceert daarmee Vata. Doordat ze ook koelend werkt is ghee over het algemeen ook de beste keuze als vet voor mensen met een Pitta onbalans of constitutie.

Ghee is reinigend. Ghee staat bekend om haar reinigende werking door haar balancerende effect op de spijsvertering. Het wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt in Pancha Karma kuren om ama (niet-verteerde stoffen) uit je lichaamsweefsels te reinigen.

Ghee is goed voor je spijsvertering. Ghee zorgt er namelijk enerzijds voor een gezond darmslijmvlies en voedt anderzijds de gezonde darmbacteriën, zodat deze het zelf weer kunnen gaan produceren. Ghee is ook een krachtige ontstekingsremmer dankzij deze korte-keten vetzuren.

Geen zin om zelf te maken? Je kunt ghee ook gewoon in een potje kopen. Kies dan wel voor de biologische variant! Maar probeer het vooral eens zelf, het is echt heel makkelijk en veel lekkerder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *