Ayurveda & reizen – Tips en trics!

5

Lucht in de lucht

Zo’n zestig procent van de piloten klaagt regelmatig last te hebben van een opgeblazen gevoel tijdens hun job. Oftewel: scheetjes laten!

Zo zijn er vaak koolstoffilters ingebouwd in het verluchtingssysteem van een vliegtuig. Die vangen heel wat geurtjes op en zorgen ervoor dat de stank niet circuleert in het vliegtuig. Luchtvaartmaatschappijen zorgen er blijkbaar ook vaak voor dat het voedsel op vliegtuigen weinig vezels en veel koolhydraten bevat. Dit tegen de lucht (lees: scheetjes!) in je buik.

On the move

Als je met het vliegtuig, de trein of de auto reist, beweegt je lichaam sneller dan de natuur het bedoeld heeft. Die hoge snelheid zorgt voor een lichte, mobiele, ruimtelijke kwaliteit in je lichaam en geest. Je crosst of vliegt misschien wel door de tijdzones, en hierdoor verstoor je je dagelijkse natuurlijke balans. Hallo Vata onbalans! Hallo uitdroging, slapeloosheid, trage spijsvertering, opgeblazen buik, angstgevoel, jetlag etc etc…

Laten we eerst eens kijken naar wat er gebeurt als je gaat vliegen. Vata is opgebouwd uit de elementen lucht en ether en drie keer raden wat je met vliegen creëert? Nog meer lucht en ether.

De bewegingen van het vliegtuig; de snelheid, de hoogte je verplaatsen van A naar B geeft een Vata verstoring in het lichaam. Als je hier niks aan doet, dan krijg je bijna onvermijdelijk te veel Vata in je lichaam met de bijbehorende klachten zoals slecht slapen, een droge huid en constipatie. Dus… wat kun je hieraan doen?

Voor de vlucht

De kwaliteiten van vliegen is licht, droog en ruw. Daarom raden we af om droge of krokante dingen te eten zoals salades en crackers, want de kans op constipatie is dan een stuk groter. Dus balanceer die koude en lichte kwaliteiten van het vliegen met het tegenovergestelde; eet de dag voor je vliegt een bord met kitchari eten. Dit is makkelijk te verteren , het is voedend en aardend, warm en vochtig. Nog beter: neem je kitchari mee in een thermos bakje!

Voor het ontbijt kun je kiezen voor een bord havermoutpap. Eet liever geen zwaar verteerbaar voedsel zoals vlees, zuivel, gefrituurd of vet eten en drink geen alcohol! Tijdens het vliegen heb je niet veel kans om te bewegen en zal dit extra zwaar aanvoelen.

Als je er nog aan denkt in alle reis hectiek, dan kun je even een paar amandelen en een dadel laten weken. Liefst voor een paar uurtjes. Mix daarna de amandelen en de dadel met warme plantaardige melk, een snufje kardemom en een paar draadjes saffraan. Een super voedende drank die zelfs angst verlicht en andere Vata- gerelateerde klachten voorkomt.

Een paar uur voor vertrek

Om ervoor te zorgen dat het allemaal gesmeerd loopt, letterlijk smeren! Smeer je lichaam op de dag dat je vliegt in met warme olie. Als je alleen tijd hebt voor je voeten, dan is dat zeker al een pre, maar nog beter, maak er een uitgebreide massage van. Dit zorgt voor gronding van het lichaam, een perfecte tegenhanger van het vliegen. Ook voor kindjes een aanrader!

Drink een uur voor je vliegt kkv-thee of gemberthee. KKV-thee brengt alle dosha’s in balans en gember zorgt ervoor dat je agni (spijsvertering) goed blijft branden. (Recept verderop!)

Wees op tijd op de luchthaven (te laat komen veroorzaakt stress en nog meer Vata onbalans). Zoek op de luchthaven een rustig plekje en vermijd de koffie van Starbucks. Koffie drinken is Vata verstorend.

Tijdens het vliegen

Beweeg! Dit is soms heel lastig, vooral als je alleen reist en aan de raamkant zit, maar toch is het goed voor je bloedsomloop en je spijsvertering om toch wat te lopen, te rekken en te strekken. Wees creatief en probeer eens uit wat er allemaal kan op die stoel! Als je eenmaal naar de wc moet, maak daar gebruik van en maak een voorover-buiging, doe een paar squats en draai even met die heupen om de boel weer even wat op te rekken. (Of word lid van de mile high club en neem je partner op de wc 😉

Als het je lukt dan is het eigenlijk het beste om niet te eten tijdens het vliegen. Liever niet 2 uur voor het vliegen, niet tijdens de vlucht en pas een uur na de vlucht. Nee, zelfs niet op een langere vlucht. Maar wij snappen dat dat best een uitdaging kan zijn, dus als het in je handbagage past, neem dan een thermosbakje met je eigen kitchari mee. Mensen met diabetes of een andere ziekte waarbij je regelmatig moet eten; overleg altijd met je huisarts.

Wil je toch eten tijdens de vlucht kies dan voor de vegetarische maaltijd-optie. En probeer niet het fruitbakje tegelijkertijd of na je maaltijd op te eten. Daar krijg je last van in je buik, omdat fruit nu eenmaal een snelle vertering heeft dan de rest. Dat gaat gisten oftewel: hallo opgeblazen buik.

Hoe gezellig ook dat biertje of dat wijntje, drink liever geen alcohol en probeer koffie te vermijden. Want deze drankjes zorgen er echt voor dat Vata nog meer wordt verhoogd. Drink, als dat lukt, om de twee uur een glas gekookt water. TIP: Vul thuis een paar zakjes met KKV-thee; dan ben je helemaal goed voorbereid! (Recept volgt verderop!)

Vermijd kijken naar schermpjes zo veel mogelijk, lees liever een boek. Schermpjes en tv kijken verhogen Vata ook. Fijne rustige muziek luisteren helpt ook.

Meditatie en ademhalingsoefeningen zorgen ervoor dat je je zenuwstelsel kunt kalmeren.

Na de vlucht

Zodra je op plek van bestemming bent, en je blijft daar een behoorlijke tijd, probeer dan zo snel mogelijk het eet- en slaapschema van die tijdzone aan te houden. En we weten zelf ook hoe lastig het soms is om niet te gaan slapen als het bij ons 22.00 uur is, maar op je vakantieplek pas 17.00 uur.

Hoe verleidelijk het soms is om in de nacht nog wat te eten, omdat het in Nederland dan 18.00 uur is, doe het niet! je bent letterlijk nog verder van huis! Des te strakker je je houdt aan de nieuwe tijden van je vakantiebestemming, des te sneller ben je de jetlag te boven.

Smeer je voeten in met wat warme sesam- of kokosolie en als je toch bezig bent, kun je meteen de rest van je lijf meepakken. Tip voor het warm maken: gewoon het bakje in heet water zetten.

Om Vata te verlagen kun je bijvoorbeeld wat (plantaardige) melk drinken met wat kruiden zoals kardemom en nootmuskaat en eventueel wat agavesiroop. Dit geeft je een boost en zorgt voor gronding.

Wist je dat zonlicht jetlag vermindert? Als je zon hebt op je plek van bestemming, ga er dan minstens een kwartier in liggen! Zo zet je biologische klok terug naar de lokale dagelijkse tijd. Bye bye jetlag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *