De koele kracht van kokos

Hallo zon, hallo vuurtje, hallo hitte in je systeem! Met de komst van de zomer is Pitta dosha als een malle aan het shinen en wordt ons vuurtje flink opgestookt. Als je al veel Pitta dosha in je hebt, dan zul jij dit snel merken. Klotsende oksels, rood hoofd en zonder zonnebril wil jij liever de deur niet uit. Het liefst wil je op zoek naar natuurlijke remedies om ons te helpen koel, gehydrateerd en gezond te blijven. 

Kijk uit malloot, een kokosnoot!

Kokos is in de zomer toch wel een heel bijzonder en handig product. Zodra de witte massa gesmolten en doorzichtig is, dan weet je dat het tijd is om kokos te gebruiken. Kokosolie smelt rond de 24–26 °C.

Natuurlijke koeleigenschappen:

Kokos heeft een verkoelende eigenschap, waardoor dit ideaal is tijdens de zomermaanden. Het drinken van kokoswater of het gebruik van kokosolie kan overtollige lichaamswarmte helpen kalmeren, waardoor je verfrist blijft.

Sportdrank van de natuur:

Wist je dat kokoswater ook wel “sportdrank van de natuur” wordt genoemd? Het is een rijke bron van kalium, magnesium en natrium. Deze essentiële mineralen helpen je bij overmatig zweten en zorgen voor een goede hydratatie.

Bescherming tegen de zon:

Kokosolie is een populaire keuze voor huidverzorging in Ayurveda vanwege de hydraterende en voedende eigenschappen. Door kokosolie op je huid aan te brengen voordat je de zon in gaat, vormt het een natuurlijke barrière en beschermt het tegen schadelijke UV-stralen. Let op! Het is geen vervanger van zonnebrandcrème! Bovendien helpt kokosolie bij het vasthouden van vocht en het bevorderen van een gezonde, stralende teint.

Natuurlijke haarverzorging:

Haar als stro? Voor sommige is het iedere zomer raak. De zomer kan grote schade aanrichten aan ons haar, waardoor het droog, pluizig en beschadigd wordt. Kokosolie werkt als een natuurlijke conditioner. De kokosolie maakt het haar vol en vochtig, er zit véél Vitamine E in, en ook het ontstekingen remmende laurine zuur, dit is een vetzuur. Dit Laurine vetzuur heeft antibacteriële eigenschappen. En het helpt tegen droog haar, pluizig haar, gespeten haarpunten, en als algemeen onderhoud voor mooie haren en tegen roos. Ook helpt het droogheid tegen te gaan, vermindert eiwitverlies en zorgt voor een natuurlijke beschermlaag. ideaal dus om glanzend én handelbaar haar te houden tijdens de zomer.

Verhoogt de spijsvertering:

Het gebruiken van kokos in verschillende vormen, zoals geraspte kokosnoot, kokosmelk of het verwerken van kokosolie bij het koken, kan de spijsvertering bevorderen. Het heeft eigenschappen die kunnen helpen bij het bestrijden van schadelijke bacteriën in de darm en het kalmeren van spijsverteringsproblemen, zoals indigestie of zure oprispingen.

Ontstekingsremmende eigenschappen:

Het zomerseizoen brengt vaak ontstekingsaandoeningen met zich mee, zoals warmte-uitslag, zonnebrand of insectenbeten. Kokosolie heeft ontstekingsremmende eigenschappen. Heb je last va roodheid, jeuk of ontsteking, breng dan op die plaats een beetje kokosolie aan en het zal de boel een beetje verlichten.

Kalmerende kokos

Wist je dat de geur van kokosolie een kalmerend effect op de geest heeft en helpt stress te verminderen? Een zachte hoofdmassage met warme kokosolie voedt niet alleen de hoofdhuid, maar zorgt ook voor een ontspannende ervaring, waardoor mentale vermoeidheid wordt verlicht en een gevoel van rust wordt bevorderd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *