Let op: Hot hot Pitta alarm!

Met de zomer in volle gang en de zon die hoog aan de hemel staat, is het belangrijk om ons lichaam koel en in balans te houden. In deze blog krijg je tips om je letterlijk en figuurlijk koel te houden! 

Pitta is een van de drie dosha’s in de Ayurveda, naast Vata en Kapha. Het wordt geassocieerd met de elementen vuur en water. Pitta wordt beschouwd als de dosha van transformatie en metabolisme. Mensen met een overheersende Pitta-constitutie hebben over het algemeen een gemiddelde lichaamsbouw, een scherp intellect en een sterke spijsvertering.

In de zomer, wanneer de hitte en intensiteit toenemen, kan Pitta uit balans raken. Dit kan leiden tot fysieke en emotionele ongemakken, zoals prikkelbaarheid, ontstekingen, brandend maagzuur en huidproblemen zoals acne en eczeem. Gelukkig zijn er manieren om Pitta in evenwicht te brengen en te genieten van de zomermaanden zonder oververhit te raken.

Tips om Pitta te balanceren

Blijf koel: Ga vooral niet lang in de zon liggen bakken. Zoek verkoeling in de schaduw of binnen tijdens de heetste uren van de dag. Draag lichte, ademende kleding gemaakt van natuurlijke stoffen zoals katoen of linnen. 

Verzorg je huid: Gebruik natuurlijke zonnebrandcrème om je huid te beschermen tegen de schadelijke stralen van de zon. Kies voor verkoelende en kalmerende producten met ingrediënten zoals aloë vera, komkommer of kamille. Bijvoorbeeld die van Lois Lee! Kijk hier voor een fijn starterspakketje. 

Voeding: Eet voedingsmiddelen die Pitta in evenwicht brengen. Kies voor verkoelende voedingsmiddelen zoals verse groenten, sappige vruchten, verse groene kruiden en verfrissende drankjes zoals kokoswater of muntthee. Niet ijskoud, maar kamertemperatuur is prima. Vermijd pittig, gefrituurd en zuur voedsel, omdat dit de Pitta-verhogende eigenschappen kan versterken.

Yoga en meditatie: Beoefen rustgevende vormen van yoga, zoals Yin Yoga of Hatha Yoga, om je lichaam en geest te kalmeren. Meditatie kan ook helpen om je Pitta-energie in evenwicht te brengen en innerlijke rust te bevorderen.

Vermijd overmatige inspanning: Hoewel beweging belangrijk is, probeer overmatige inspanning tijdens de heetste uren van de dag te vermijden. Kies voor lichtere activiteiten zoals wandelen, zwemmen of yoga in plaats van intense workouts.

Rust en ontspanning: Gun jezelf voldoende rust en slaap. Vermijd overstimulatie door het beperken van schermtijd en creëer een rustgevende omgeving in je slaapkamer. Bijvoorbeeld met de heerlijke geurtjes van Doterra! Klik hier voor meer informatie. Met de code allesoverolie15 krijg je 15% korting! Wist je dat Lavendelolie goed werkt bij een verbrande of geïrriteerde huid, dit heeft een kalmerende werking. Pepermunt zorgt voor een heerlijke verfrissende touch en ook voor focus. Citroen maakt je vrolijk en met een drupje in je water heb je gelijk een heerlijke dorstlesser. 

Verwen jezelf met verkoeling: Geniet van verkoelende activiteiten zoals zwemmen, een verfrissende duik in de zee of een ontspannend voetenbad met koud water en rozenblaadjes. Rozenblaadjes zijn Pitta verlagend en het ziet er gelijk extra lekker uit toch?

Onthoud dat iedereen uniek is en dat deze tips algemene richtlijnen zijn. Het is altijd het beste om naar je eigen lichaam te luisteren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Door aandacht te besteden aan je Pitta-constitutie en de bovenstaande tips toe te passen, kun je optimaal genieten van de zomerse hitte en je koel, kalm en verfrist voelen.

Geniet van de zomer en omarm de  energie die dit seizoen te bieden heeft. Zorg goed voor jezelf, blijf gehydrateerd en geniet van de warme, zonnige dagen terwijl je je Pitta-dosha in balans brengt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *