Ayurveda & Eczeem

Eczeem, zoveel mensen hebben er last van, ontzettend vervelend! Gelukkig is er met Ayurveda ontzettend veel aan te doen! In deze blog zullen we enkele tips delen om eczeem op een natuurlijke manier te verlichten.

 

Ayurveda, wat letterlijk “de wetenschap van het leven” betekent, ziet het individu als een unieke combinatie van lichaam, geest en ziel. Volgens de Ayurvedische traditie is eczeem het gevolg van een onbalans in het lichaam, veroorzaakt door verschillende factoren zoals voeding, stress, gifstoffen en een zwakke spijsvertering.

Het begin van eczeem wordt vaak gekenmerkt door een droge huid en jeuk. Zodra de eczeem erger wordt laait het op tot zichtbare ontsteking op de huid die pijn doet bij aanraking en zelfs constante jeuk veroorzaakt. Krabben aan de jeuk leidt vaak tot een dubbele ontsteking en verergert de aandoening en zo blijf je bezig.

De symptomen van eczeem variëren van persoon tot persoon en kunnen voorkomen op verschillende lichaamsdelen, waaronder handen, benen, lippen, enz. Het is niet ongebruikelijk om eczeemsymptomen te verwarren met een gewone huiduitslag die wordt veroorzaakt door een tijdelijke allergische reactie of insectenbeet. 

Om eczeem op een Ayurvedische manier aan te pakken, is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaak te begrijpen. 

Oorzaken van eczeem

Omgeving
Veel dingen in je omgeving kunnen je huid irriteren. Sommigen van hen roken, inhaleren verontreinigende stoffen, gebruiken agressieve zeep, dragen wol en bepaalde huidverzorgingsproducten die niet bedoeld zijn voor jouw huidtype. Je huid kan droog worden bij een lage luchtvochtigheid (droge lucht). Verder kan zweten worden veroorzaakt door hitte en overmatig vocht, wat de jeuk kan verergeren.

Je genen:
als je een familiegeschiedenis van eczeem hebt, is de kans groter dat je er last van krijgt. 

Emoties
de gezondheid van je huid kan worden beïnvloed door emoties. Dit kan leiden tot een verergering van eczeemsymptomen. Je  kunt vaker last krijgen als je veel stress, angst of depressie hebt

Immuunsysteem: je immuunsysteem reageert op hele kleine allergenen of irriterende stoffen (triggers) in je omgeving als je eczeem heeft. Het ziet kleine irriterende stoffen als schadelijke vreemde indringers zoals bacteriën of virussen wanneer je in contact komt met een trigger. De triggers zorgen er vervolgens voor dat de afweermechanismen van je lichaam in overdrive gaan. Ontsteking is het afweermechanisme van het immuunsysteem en als gevolg hiervan verschijnen eczeemsymptomen op je huid.

Volgens Ayurveda zijn er drie dosha’s, of energieën, die ons lichaam en geest beïnvloeden: Vata, Pitta en Kapha. Een verstoring in een van deze dosha’s kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder eczeem.

Vata eczeem

Vata-eczeem wordt gekenmerkt door droogheid, schilfering en jeuk. Om Vata in balans te brengen, is het belangrijk om warme, vochtinbrengende oliën zoals sesamolie op de huid aan te brengen. Vermijd het gebruik van agressieve zeep en kies in plaats daarvan voor milde, natuurlijke reinigingsmiddelen. Verder kan het drinken van verwarmende kruidentheeën zoals gemberthee en kkv-thee (thee van koriander, komijn en venkelzaadjes) helpen om de spijsvertering te verbeteren en om Vata-dosha te kalmeren.

Pitta eczeem

Pitta-eczeem wordt gekenmerkt door ontsteking, roodheid en een branderig gevoel. Om Pitta in balans te brengen, is het belangrijk om koeling en verzachtende remedies te gebruiken. Breng aloë vera-gel aan op de aangetaste gebieden om de huid te kalmeren. Vermijd ook hete, pittige voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor verkoelende voedingsmiddelen zoals komkommer, kokoswater en munt. Ook zure dingen kun je beter niet eten, zoals aubergine, paprika, tomaat, yoghurt en alle citrusvruchtend. 

Kapha eczeem

Kapha-eczeem wordt gekenmerkt door ophoping van vocht, zwelling en congestie. Om Kapha in balans te brengen, is het belangrijk om het lymfestelsel te stimuleren en toxines uit het lichaam te verwijderen. Droogborstelen kan helpen bij het stimuleren van de lymfecirculatie (niet op plekke met eczeem borstelen!) Ook het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kurkuma en gember kan helpen om de Kapha-dosha te verminderen. Beweging is ook heel goed! 

Algemene tips

Naast deze specifieke aanpassingen per dosha, zijn er enkele algemene tips die voor alle eczeem types nuttig kunnen zijn. 

Kleding
Het vermijden van synthetische kleding en het dragen van katoenen kleding kan helpen om de huid te laten ademen en irritatie te verminderen. 

Stress
Daarnaast is het belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en diepe ademhalingsoefeningen. Deze yoga nidra sessie kun je bijvoorbeeld doen. 

Natuurlijke producten
Smeer niet op je lijf wat je niet kunt eten! Je huid is je grootste orgaan. Dus lees het etiket van je product. Kun je de woorden niet uitspreken, bedenk dan nog eens goed of je huid hier blij van zou worden!

Let op! Heb jij al heel lang last van eczeem en kom je er maar niet vanaf, dan kun je veel dingen zelf doen, maar het kan ook nuttig zijn om een consult in te plannen om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Ayurveda & Eczeem

Eczeem, zoveel mensen hebben er last van, ontzettend vervelend! Gelukkig is er met Ayurveda ontzettend veel aan te doen! In deze blog zullen we enkele tips delen om eczeem op een natuurlijke manier te verlichten.

 

Ayurveda, wat letterlijk “de wetenschap van het leven” betekent, ziet het individu als een unieke combinatie van lichaam, geest en ziel. Volgens de Ayurvedische traditie is eczeem het gevolg van een onbalans in het lichaam, veroorzaakt door verschillende factoren zoals voeding, stress, gifstoffen en een zwakke spijsvertering.

Het begin van eczeem wordt vaak gekenmerkt door een droge huid en jeuk. Zodra de eczeem erger wordt laait het op tot zichtbare ontsteking op de huid die pijn doet bij aanraking en zelfs constante jeuk veroorzaakt. Krabben aan de jeuk leidt vaak tot een dubbele ontsteking en verergert de aandoening en zo blijf je bezig.

De symptomen van eczeem variëren van persoon tot persoon en kunnen voorkomen op verschillende lichaamsdelen, waaronder handen, benen, lippen, enz. Het is niet ongebruikelijk om eczeemsymptomen te verwarren met een gewone huiduitslag die wordt veroorzaakt door een tijdelijke allergische reactie of insectenbeet. 

Om eczeem op een Ayurvedische manier aan te pakken, is het belangrijk om eerst de onderliggende oorzaak te begrijpen. 

Oorzaken van eczeem

Omgeving
Veel dingen in je omgeving kunnen je huid irriteren. Sommigen van hen roken, inhaleren verontreinigende stoffen, gebruiken agressieve zeep, dragen wol en bepaalde huidverzorgingsproducten die niet bedoeld zijn voor jouw huidtype. Je huid kan droog worden bij een lage luchtvochtigheid (droge lucht). Verder kan zweten worden veroorzaakt door hitte en overmatig vocht, wat de jeuk kan verergeren.

Je genen:
als je een familiegeschiedenis van eczeem hebt, is de kans groter dat je er last van krijgt. 

Emoties
de gezondheid van je huid kan worden beïnvloed door emoties. Dit kan leiden tot een verergering van eczeemsymptomen. Je  kunt vaker last krijgen als je veel stress, angst of depressie hebt

Immuunsysteem: je immuunsysteem reageert op hele kleine allergenen of irriterende stoffen (triggers) in je omgeving als je eczeem heeft. Het ziet kleine irriterende stoffen als schadelijke vreemde indringers zoals bacteriën of virussen wanneer je in contact komt met een trigger. De triggers zorgen er vervolgens voor dat de afweermechanismen van je lichaam in overdrive gaan. Ontsteking is het afweermechanisme van het immuunsysteem en als gevolg hiervan verschijnen eczeemsymptomen op je huid.

Volgens Ayurveda zijn er drie dosha’s, of energieën, die ons lichaam en geest beïnvloeden: Vata, Pitta en Kapha. Een verstoring in een van deze dosha’s kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder eczeem.

Vata eczeem

Vata-eczeem wordt gekenmerkt door droogheid, schilfering en jeuk. Om Vata in balans te brengen, is het belangrijk om warme, vochtinbrengende oliën zoals sesamolie op de huid aan te brengen. Vermijd het gebruik van agressieve zeep en kies in plaats daarvan voor milde, natuurlijke reinigingsmiddelen. Verder kan het drinken van verwarmende kruidentheeën zoals gemberthee en kkv-thee (thee van koriander, komijn en venkelzaadjes) helpen om de spijsvertering te verbeteren en om Vata-dosha te kalmeren.

Pitta eczeem

Pitta-eczeem wordt gekenmerkt door ontsteking, roodheid en een branderig gevoel. Om Pitta in balans te brengen, is het belangrijk om koeling en verzachtende remedies te gebruiken. Breng aloë vera-gel aan op de aangetaste gebieden om de huid te kalmeren. Vermijd ook hete, pittige voedingsmiddelen en kies in plaats daarvan voor verkoelende voedingsmiddelen zoals komkommer, kokoswater en munt. Ook zure dingen kun je beter niet eten, zoals aubergine, paprika, tomaat, yoghurt en alle citrusvruchtend. 

Kapha eczeem

Kapha-eczeem wordt gekenmerkt door ophoping van vocht, zwelling en congestie. Om Kapha in balans te brengen, is het belangrijk om het lymfestelsel te stimuleren en toxines uit het lichaam te verwijderen. Droogborstelen kan helpen bij het stimuleren van de lymfecirculatie (niet op plekke met eczeem borstelen!) Ook het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals kurkuma en gember kan helpen om de Kapha-dosha te verminderen. Beweging is ook heel goed! 

Algemene tips

Naast deze specifieke aanpassingen per dosha, zijn er enkele algemene tips die voor alle eczeem types nuttig kunnen zijn. 

Kleding
Het vermijden van synthetische kleding en het dragen van katoenen kleding kan helpen om de huid te laten ademen en irritatie te verminderen. 

Stress
Daarnaast is het belangrijk om stress te verminderen door middel van ontspanningstechnieken zoals meditatie, yoga en diepe ademhalingsoefeningen. Deze yoga nidra sessie kun je bijvoorbeeld doen. 

Natuurlijke producten
Smeer niet op je lijf wat je niet kunt eten! Je huid is je grootste orgaan. Dus lees het etiket van je product. Kun je de woorden niet uitspreken, bedenk dan nog eens goed of je huid hier blij van zou worden!

Let op! Heb jij al heel lang last van eczeem en kom je er maar niet vanaf, dan kun je veel dingen zelf doen, maar het kan ook nuttig zijn om een consult in te plannen om een persoonlijk behandelplan op te stellen dat is afgestemd op jouw specifieke behoeften.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *