VVV: Verkeerde Voedsel Varianten

Fruit met yoghurt als ontbijt? Eieren met kaas? Zonder het te weten kan het zijn dat je al jaren eten eet waarvan de combinatie niet zo’n goed idee is. Waarom niet en welke combinaties je beter kunt vermijden vertellen we je hier!

Al het eten heeft zijn eigen verwerkingstijd. Als je verschillende voedingsmiddelen tegelijk neemt met een andere verwerkingstijd komt je maag  in de problemen. De maaltijd wordt niet goed verteerd en de niet verteerde resten kunnen achter blijven in het lichaam en veroorzaken ama (afvalstoffen). 

Welke combinaties kun je beter laten staan?

Wat zijn verkeerde combinaties?

  • Melk met zure vruchten: Volgens Ayurveda mag melk niet worden geconsumeerd met zure vruchten zoals sinaasappels, citroenen en aardbeien. De reden is dat zure vruchten de melk kunnen doen stremmen en het moeilijk verteerbaar maken. Dit kan leiden tot problemen met de spijsvertering, zoals een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree.

 

  • Vlees met zuivel: Ayurveda raadt af om vlees te combineren met zuivelproducten zoals kaas, yoghurt en melk. De reden is dat vlees als zwaar en moeilijk verteerbaar wordt beschouwd, terwijl zuivelproducten als verkoelend worden beschouwd en de spijsvertering kunnen vertragen. Deze combinatie kan leiden tot de ophoping van gifstoffen in het lichaam en kan ook het spijsverteringsvuur verzwakken.

 

  • Fruit met granen: liever geen fruit met brood, rijst en pasta. De reden is dat fruit een snel verteerbaar voedsel is, terwijl granen er langer over doen om te verteren. Dit kan leiden tot gisting in de darmen, waardoor gas, een opgeblazen gevoel en andere spijsverteringsproblemen ontstaan.

 

  • Honing met heet water: Ayurveda raadt af honing te consumeren met heet water of warm voedsel. De reden is dat hitte de natuurlijke enzymen in honing kan vernietigen, waardoor het giftig en moeilijk verteerbaar wordt. Het wordt aanbevolen om honing met lauw of koud water te consumeren of toe te voegen aan voedsel nadat het is afgekoeld.

 

  • Melk met bananen: Ayurveda stelt voor om de combinatie van melk en bananen te vermijden. De reden is dat bananen worden beschouwd als een zwaar en verkoelend fruit, terwijl melk wordt beschouwd als een verwarmend en zwaar voedsel. Deze combinatie kan leiden tot de vorming van gifstoffen in het lichaam en kan ook het spijsverteringsvuur verzwakken.

 

  • Yoghurt met fruit: Ayurveda raadt af om yoghurt met fruit te combineren. De reden is dat yoghurt zuur en zwaar is, terwijl fruit zoet en licht is. Deze combinatie kan leiden tot een onbalans in het spijsverteringsvuur, waardoor spijsverteringsproblemen ontstaan, zoals gasvorming, een opgeblazen gevoel en diarree.

'Wanneer het dieet onjuist is, heeft medicatie geen zin. "Wanneer het dieet juist is, is medicatie niet nodig."

Als je een goede agni hebt en de producten eet die jij kunt verteren, dan zul je geen last krijgen van een opgeblazen gevoel na de maaltijd, gasvorming, zuurbranden of maagpijn. En als je spijsvretering goed werkt, dan krijgt ama geen kans en deze ama (afvalstoffen) zijn de belangrijkste oorzaken van ziektes. Hoe kun je nou het beste eten? Dat lees je HIER

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *