Ayurveda & menstruatie

450 keer 'on'gesteld

In je leven word je ongeveer 450 keer ongesteld, een ongesteldheid duurt zo’n zes dagen en vrouwen zijn dus 7,4 jaar van hun leven aan het bloeden. Interessant al die feitjes op een rij, maar laten we eerst heel even het woord ON-GESTELD onder de loep nemen… Dit klinkt als iets wat niet goed gaat toch? Zijn we ergens niet op gesteld? Is er iets mis met ons? Nee, absoluut niet. Menstrueren is eigenlijk zoiets moois! Menstruatie is geen ziekte, maar een natuurlijk proces

In onze samenleving zien we het helaas toch nog vaak als een zwakte en is het hoofddoel dat we geen ongemak ervaren, het liefst niks merken, alles kunnen en moeten blijven doen, dus vooral niet je rust pakken, lekker doorknallen. We verstoppen de boel letterlijk en figuurlijk met zoveel mogelijk hulpmiddelen, zoals speciale pijnstillers, super absorberende tampons en de pil. Het doorslikken van de pil wordt zelfs door de dokter voorgeschreven, zodat je totaal geen ongemak meer hebt, en dus geen cyclus. 

Dit voelt gek en past niet met leven in lijn met je eigen natuur. Je verstoort op deze manier de natuurlijk balans. Menstruatie kun je zien als een natuurlijke reiniging van je lichaam, een mini-detox voor ons vrouwelijk voortplantingssysteem. Ze zeggen zelfs dat vrouwen ouder worden omdat ze iedere maand een reiniging van hun lijf hebben, hoe bijzonder is dat! Past het woord ongesteld dan nog steeds hierbij? Laten we lekker gaan menstrueren of nog beter WOMENstrueren!

Ayurveda & je cyclus

Wat is een goede menstruatie cyclus volgens Ayurveda? Voordat we dat vertellen eerst even een korte cursus Ayurveda. Ayurveda is een Sanskriet woord en vaak wordt het vertaald naar “Kennis van het leven’ maar eigenlijk dekt dat de lading niet, je zou namelijk ook kunnen spreken van ‘Inzicht in het leven’. Ayur (of Ayus) wordt vaak vertaald als ‘Leven’ maar het woord Ayur betekent de eenheid van geest, lichaam, de zintuigen en de ziel. Dan is er nog het woord ‘Veda’. Veda betekent kennis of wetenschap, oftewel het inzicht in onze wereld en hoe alles daarin werkt. Ayurveda gaat dus over de lichamelijke, geestelijke, emotionele en spirituele elementen van het leven die nodig zijn voor een gezond en gelukkig bestaan. 

Ayurveda is absoluut geen one-size-fits-all. Eigenlijk is dat ook heel logisch, maar toch zien we vaak dat alle diëten en sporttrends (en dat zijn er heel veel!) door iedereen worden gedaan, terwijl het waarschijnlijk maar bij 1/3e van die mensen echt past. En ook voor die mensen kan het over een half jaar weer niet meer geschikt zijn, want alles en iedereen verandert constant. Ayurveda leert ons dat we allemaal een uniek individu zijn met hele specifieke behoeften. Wat een medicijn is voor jou, kan een vergif zijn voor een ander.

Wat is volgens Ayurveda een normale cyclus? Je cyclus is regelmatig, duurt ongeveer 27 tot 32 dagen en je ervaart geen klachten als je menstrueert. Het is normaal dat je ongeveer 3-5 dagen menstrueert. Tot dag 2 neemt het bloedverlies toe en daarna neemt het weer af. Je verliest ongeveer 20 tot 80 ml bloed per cyclus en je bloed ruikt niet gek, je hebt geen klontjes en geen slijm. Je mag je een beetje moe & een klein beetje ongemak mogen ervaren maar geen pijn hebben. Ja, we weten het, dit klinkt vast heel gek voor heel veel vrouwen die dit totaal niet zo ervaren. 

Ayurveda ziet de menstruatiecyclus als een spiegel van de algehele gezondheid. Is er pijn, heb je veel, weinig of geen bloed, klontjes, slijm of verminderde vruchtbaarheid? Dan is er een onbalans aanwezig en deze kun je dan met de juiste voeding en leefstijl weer in balans krijgen. Bijzonder toch? 

Je overgang begint nu al

Hoe bij jou de overgang of menopauze zal gaan is als een spiegel van je periode dat je menstrueerde. Of je klachten ervaart als opvliegers, droogte, zweetaanvallen etc. Deze klachten zijn een gevolg van een (hormonale) onbalans in de jaren daarvoor. Daarom is het zo belangrijk om hier aandacht aan te besteden! Ook als je nu niet in menopauze zit! Hoe meer je nu doet, hoe soepeler het gaat als je dan wel in de overgang komt. En die tijd komt er (ooit) aan… 

In aflevering 14 van DE AYURVEDA PODCAST gaan we nog dieper op dit onderwerp in. Wil jij weten hoe je geen pijnlijke menstruatie meer krijgt? Nieuwsgierig? 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *