Dry brushing in de lente

Selfcare is zo belangrijk binnen Ayurveda. Een hele fijne vorm van selfcare is dry brushing en vooral ‘s ochtends geeft het je een goed gevoel voor de rest van de dag. Hierbij wordt een droge borstel gebruikt om de huid zachtjes in cirkelvormige bewegingen te masseren. In deze blog vertellen we je de voordelen van dry brushing vanuit een ayurvedisch perspectief en bespreken we waarom het zo goed voor je is.

Wat is dry brushing?
Ayurvedisch dry brushing, Garshana genoemd in het Sanskriet, is een massagetechniek die door middel van wrijving gifstoffen uit het lichaam verwijderd. Garshana vertaalt naar “wrijven of polijsten”, en het is deze wrijving die het lymfestelsel stimuleert.

Hoewel traditioneel uitgevoerd op een droge huid met poeder en handschoenen van ruwe zijde, zijn er veel andere aanvaardbare en effectieve manieren om wrijving te creëren. Als je een gevoelige huid hebt, volstaat een droog washandje, droge borstel of douchehandschoen. 

Weg met die ama!

Het lymfestelsel maakt deel uit van het immuunsysteem van het lichaam en bevat een heldere, waterige vloeistof die lymfe wordt genoemd. Het bevat ook witte bloedcellen, die infecties helpen bestrijden. Het lymfestelsel voert afval (wat Ayurveda ama noemt) naar de lymfeklieren waar het kan worden gefilterd. Omdat het lymfestelsel geen pomp heeft, is de beweging van ama afhankelijk van de beweging van je lichaam. Lymfe stroomt gemakkelijk met activiteit en zal stagneren met minder activiteit. Als je van ama af wilt komen, moet je lymfe verplaatsen!

De juiste bewegingen en richtingen van dry brushing leiden de lymfe naar de lymfeklieren, die zich in verschillende delen van het lichaam bevinden, met name in de lies, oksels en nek. De bewegingen van dry brushing helpen de lymfe te verplaatsen van de uiteinden van de armen naar de knopen in de oksels, en van de uiteinden van de benen naar de knopen van de lies.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit echt gaat over het verplaatsen van lymfe en het stimuleren van de bloedsomloop.

Voordelen

Lymfestelsel stimuleren
Het lymfestelsel is verantwoordelijk voor het verwijderen van afvalstoffen en gifstoffen uit het lichaam. Dry brushing stimuleert het lymfestelsel en verbetert de bloedsomloop. Dit helpt weer om warmte, hydratatie en balans in het lichaam te bevorderen. 

Afschilfering en ontgifting
Dode huidcellen en gifstoffen worden met dry brushing van het lichaam verwijderd, waardoor de huid zacht en glad aanvoelt. Het stimuleert de bloedstroom door de bloedsomloop te vergroten (je ziet dit ook als je huid bloost!)

Meer energie en focus
Dry brushing is verkwikkend en kan helpen om het energieniveau te verhogen en de mentale helderheid te verbeteren. Doe je het ‘s ochtends, dan kun je je dag een vliegende start geven en een positieve toon zetten voor de rest van je activiteiten.

Verminderde stress en angst
Dry brushing kan een kalmerend effect hebben op het zenuwstelsel en helpt stress en angst te verminderen. Het is een eenvoudige en effectieve manier om ontspanning te bevorderen en het algehele welzijn te verbeteren.

Verbeterde huidgezondheid
Dankzij dry brushing verbetert de textuur van de huid door de bloedsomloop te verhogen en de aanmaak van collageen te bevorderen. Het kan ook helpen om cellulitis en andere huidonvolkomenheden te verminderen. Je huid gaat ervan stralen! 

gebruik bij je bestelling de kortingscode ayurveda10

Hoe doe ik dit dan?

De beste tijd voor dry brushing is ‘s ochtends bij het ontwaken. Dit is Kapha-tijd (van 6:00 tot 10:00 uur) en de stimulatie van dry brushing helpt je dag een vliegende start te geven!

Om te drogen heb je een drybrush nodig. Deze zijn gemaakt van paardenhaar of bijvoorbeeld koperen en natuurlijk haartjes. Voor je gezicht kan je een zachtere borstel gebruiken of een speciale gezichtsborstel.

Heb je een Kapha-constitutie? Begin dan bij je voeten en borstel omhoog in lange, vegende bewegingen, altijd in de richting van het hart. Dit levert extra energie op. 

Ben je overheersend Vata of Pitta? Borstel dan van boven naar beneden, zodat je meer gronding krijgt.

Borstel elk deel van het lichaam meerdere keren, met cirkelvormige bewegingen over de gewrichten en de buik. Begin bij het poetsen bij de uiteinden en werk naar het hart toe. Gebruik cirkelvormige bewegingen op de gewrichten en lange slagen op de lange botten, om de lymfe naar het hart te verplaatsen. Borstel de buik, borst en rug in brede cirkelvormige bewegingen met de klok mee en tegen de klok in. Sluit af door te douchen of te baden om dode huidcellen en vrijgekomen gifstoffen te verwijderen.

Waarom zou ik dry brushen?
Het helpt onder meer bij een slechte bloedsomloop, een trage stofwisseling en saaiheid; zowel fysiek als/of mentaal. Dry brushing is ook goed voor mensen met een Kapha-constitutie (extra energie!) en ook in de Kapha-tijd van het jaar (dat is de late winter en de lente). Dry brushing zou je een lichter gevoel moeten geven, met meer energie en vitaliteit, een versterkte spijsvertering en een versnelde stofwisseling. Er is lichtheid in het lichaam en helderheid van geest.

Al met al is het makkelijk om thuis te doen en bevordert het de algehele gezondheid en het welzijn. Dus probeer het gewoon en voel hoe verkwikkend het is! 

Let op: Dry brushing heeft een ander effect dan abhyanga. Abhyanga is kalmerend en rustgevend voor het zenuwstelsel, terwijl dry brushing stimulerend en activerend is. De perfecte combinatie is dus eerst dry brushing en dan afsluiten met een heerlijke abhyanga-massage. 

Beter niet aan de slag met een dry brush wanneer:

  • Je last hebt van eczeem of acne, spataderen, ontstekingen of psoriasis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *