Bestaat de Ayurvedische keuken?

Typische keuken

Wij krijgen wel vaker de vraag; wat is dan de Ayurvedische keuken? Weet dat Ayurvedisch eten niet, net als de Italiaanse of de Franse keuken, een typische keuken is. Ayurvedisch eten gaat vooral over wat en hoe je eet! Gelukkig is er zoveel te vertellen over Ayurvedisch eten… 

 

Misschien heb je wel gehoord van de Vedische keuken? Deze is ook gebaseerd op India’s eeuwenoude gezondheidsleer: Ayurveda. Maar Ayurveda en de Vedische keuken zijn niet hetzelfde. Zo wordt er bijvoorbeeld bij Ayurveda wel vlees voorgeschreven aan mensen die heel zwak zijn, en extra kracht kunnen gebruiken. (Zo kreeg je wellicht vroeger ook kippenbouillon als je ziek was. Dat is helemaal geen gek idee!) Toch is de Vedische keuken helemaal vegetarisch en het enige dierlijke dat wordt gebruikt is Ghee (geklaarde boter) en Panir.

Vedisch eten

Vedisch eten is heel gezond voor je lichaam, maar…. ook voor je geest, dus hoe je je mentaal voelt en hoe je in het leven staat. Dat is de reden waarom er in de Vedische keuken geen vlees en vis, maar ook geen eieren, knoflook, uien, soja, azijn en paddenstoelen worden gebruikt. Deze voedingsmiddelen zijn namelijk niet sattvisch, oftewel niet zuiver, en het effect van deze voedingsmiddelen op de geest is onrust, ook wel rajas genoemd, en dofheid, ook wel tamas genoemd. Dofheid kun je opmerken als je je totaal niet sprankelend en energiek voelen. Denk maar eens hoe je je voelt na een avondje wijn drinken… 


De Vedische keuken maakt dus gebruik van melkproducten, zoals ghee, paneer en yoghurt. Maar, vrijwel alle gerechten kunnen met een paar eenvoudige aanpassingen ook veganistisch worden gemaakt. Hoe fijn is dat! Nog een groot pluspunt: veel gerechten zijn ook glutenvrij dankzij de belangrijke rol van mung dal (gespleten mungbonen) en door het gebruik van kikkererwtenmeel. Wat ik heel grappig vind aan de Vedische keuken is dat je alle gerechten samen eet. Dus je kan prima met je toetje beginnen! Toetjes zijn zoet en zwaar, dus begin je met je toetje dan overeet je je niet. Uiteraard zijn de toetjes geen dameblancheachtige dingen, maar zitten ze vol met gezonde voedingsstoffen.  

Elk gerecht bestaat idealiter uit 6 smaken:

Zout – zuur  – bitter – wrang – zoet – scherp. Het hebben van deze 6 smaken in je dagelijkse voeding, in de juiste hoeveelheden, ondersteunt alle functies van het maagdarmkanaal. Het zorgt er ook voor dat je een bevredigend en voller gevoel na de maaltijd hebt als je deze smaken in 1 maaltijd stopt. 

Ayurveda & voeding

Bij Ayurveda kijken we naar voeding als een van de belangrijkste pijlers van een gezond fysiek, mentaal en spiritueel lichaam in plaats van alleen te kijken naar hoeveel calorieën iets bevat. Wat je eet en hoe je eet, is een van de belangrijkste dingen in Ayurveda.

Wat is HET geheim van Ayvedisch koken en de Vedische keuken? Niet alleen het juiste gebruik van specerijen en kruiden, maar ook de geneeskrachtige werking van de kruiden en specerijen. Ze helpen de voeding te verteren en daarom voelt en is Vedisch eten zo goed voor je. 

De uitspraak: je bent wat je verteerd, is heel bekend binnen Ayurveda. Want: als je het niet kunt verteren, heeft het geen zin. En daarom gebruiken we veel kruiden, deze helpen het verteringsproces heel erg! Met kruiden maak je ook heel snel een heerlijke maaltijd, je hebt bijvoorbeeld zo een curry! Van bloemkool bijvoorbeeld. Kruiden zijn dus erg belangrijk. Met pure, eenvoudige ingrediënten in combinatie met kruiden en specerijen kun je veel heerlijke gerechten creëren. Deze manier van koken is ook nog eens goedkoop!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *