Huidmaskers met kurkuma

Blog door Tieneke Scholtens van De Geneeskrachtige keuken

Leuk om te maken en te gebruiken

De ayurveda heeft veel uitstekende tips voor het maken van je eigen huidmaskers en maskers voor andere lichaamsdelen, zoals je ellebogen of knieën. Ze werken anders als de commerciële huidmaskers. Dit zijn zuivere huidmaskers, waarvan de meeste ingrediënten in je keukenkastje te vinden zijn. Niet alleen de ingrediënten, maar ook de samenstelling van het recept is belangrijk voor de uitwerking. Het is leuk om het zelf te maken en te gebruiken. En het is goed voor je huid, goed voor je gezondheid, goed voor het gevoel om het zelf te doen. En ook goed voor de portemonnee. Hier vind je een informatief artikel over het zelf maken van ayurvedische kurkuma huid maskers. 

Wat zijn Ayurvedische huidmaskers?

Ayurvedische huidmaskers zijn zuiver natuurlijke huidmaskers, waarvan de meeste ingrediënten in je keuken te vinden zijn. Dus van 100% natuurlijke oorsprong. Niet alleen de ingrediënten, maar ook de samenstelling van het recept is belangrijk voor de uitwerking.

De bedoeling van een ayurvedisch huidmasker is om de huid te reinigen en te verzorgen. Een goed ayurvedisch  huidmasker moet puur en zuiver zijn. En als het even kan, ook biologisch zijn. Ze werken anders als de commerciële huidmaskers.

Vroeger zei men, ‘smeer niets op je huid wat je niet kunt eten’. We hebben het vaak erg druk, en nemen niet de tijd om een masker zelf te maken. Vaak ook niet omdat we géén idee hebben hoe het moet, en wat de ingrediënten zouden kunnen zijn. En kopen we een masker, waarvan we denken dat het wel goed zou kunnen zijn. Maar wat er nou precies ín zit ?

Veel huidmaskers zijn op commerciële basis, en bevatten veel ‘onherkenbare’ ingrediënten. En hebben een goede reclame campagne met prachtige foto’s. Maar dat zegt niets over de zuiverheid.

Een huidmasker is een investering in een gezonde huid. Een huid waar je complimentjes over zou kunnen krijgen, en die er stralend uit ziet. Het is gewoon fijn om jezelf eens te verwennen met een simpel en goed werkend natuurlijk masker. En het moet ook duidelijk te zien zijn, dat je een goed ayurvedisch huid masker hebt gehad.

De basisingrediënten

De recepten zijn allemaal natuurlijk en gebaseerd op de ayurvedische traditie. Ze zijn simpel te maken. Het is leuk, eenvoudig, snel en goedkoop om ze te maken.

 1. Komkommer : Dit werkt verkoelend op de huid. Het werkt tevens verzachtend en is goed voor de oliebalans in de huid.
 2. Yoghurt : dit werkt op de natuurlijke zuren in de huid. Het verbetert de huid structuur en werkt op de vettere delen van de huid.
 3. Rozen : rozen zijn een weldaad voor de oudere huid. Omdat deze huid wat gevoeliger is. Ook helpen rozen tegen de roodheid en tegen ontstoken plekjes in de huid.
 4. Kurkuma : Kurkuma zuivert de huid tot in de diepste lagen. Kurkuma zuivert het bloed en verbetert de doorbloeding van de huid. Kurkuma heeft een verbazingwekkend vermogen de huid te voeden en te laten stralen.
 5. Kikkererwten meel (besan) : Een onmisbaar ingrediënt in de ayurvedische huidmaskers. Het koelt de huid en houdt het mengsel van de ingrediënten tesamen.
 6. Room ; Volgens de ayurvedische teksten is dit een van de oudste huidmaskers, die er beschreven staan. Room laat je huid stralen en geeft de huid een mooi egaal uiterlijk. Tegen een droge huid.
 7. Melk : Melk helpt tegen rimpels, en ook  tegen een droge huid. Heb je last van rode pukkeltjes en ontstoken plekken ? melk en room worden al eeuwen gebruikt als masker.
 8. Yoghurt : Yoghurt wordt al eeuwenlang gebruikt tegen en te vette huid. Het regelt de vet balans van de huid.

Zeven recepten

De basis is een reinigings vloeistof, maak deze cleanser zelf door een ½ eetlepel volle melk te mengen met een ½ eetlepel rozenwater. Reinig je huid door deze cleanser op een wattenschijfje te doen en je huid te reinigen, afspoelen met lauw warm water en dep droog met een schone handdoek.

Papaya

 1. Gezichtsmasker met kurkuma tegen pigment vlekken  
 • ½ theelepel kurkuma poeder
 • 1 eetlepel gestampte papaya
 • 1 theelepel volle melk.

Meng alles goed, en breng het op de huid van je handen of op je gezicht aan. Laat het 20 minuten inwerken. Spoel het daarna af met warm water en dep het droog.

Kikkererwtenmeel

 1. Gezichtsmasker met kurkuma tegen veroudering
 • ¾ theelepel kurkuma poeder
 • 1 eetlepel kikkererwten meel
 • 1 eetlepel volle melk of volle yoghurt

Meng alles goed en breng het masker gelijkmatig op je gezicht aan. Ben je erg wit ? Neem dan een beetje minder kurkuma poeder in dit masker. Scrub je gezicht nu zachtjes met draaiende bewegingen. Na een paar minuutjes spoel je het af met lauw water en dep de huid droog.

Yoghurt als huidmasker

 1. Gezichtsmasker met kurkuma en kokosmelk voor de herfst
 • 2 eetlepels kikkererwten meel
 • 2 eetlepels rauwe biologische honing
 • ¼ theelepel kurkuma poeder
 • 1 eetlepel volle yoghurt
 • 1 eetlepel kokosmelk (of genoeg voor een gladde pasta)

Meng alles goed door elkaar. Breng dit aan op een schone en droge huid. Laat dit 15 tot 20 minuten intrekken.

Spoel het daarna grondig af. En verzorg je huid met een vochtinbrengend middel wat je prettig vindt. Een druppeltje olijfolie of een heel klein beetje kokosolie, bijvoorbeeld.

Kurkuma is ‘skinfood’

 1. Gezichtsmasker met kurkuma tegen oneffenheden in de huid. 

Dit masker is er eentje voor dagelijks gebruik. Je kunt het mengsel aanbrengen op brandwonden, acne en huidwonden voor een geneeskrachtig effect.

 • 1 eetlepel Aloë Vera gel
 • ½ theelepel kurkuma poeder

Meng alles goed door elkaar en breng op de juiste plek aan. Laat het huidmasker 20 minuten intrekken en spoel het af met warm water. Dep het droog.

Melk is goed voor je huid

 1. Kurkuma masker tegen zwangerschaps striemen

Dit mengsel kun je dagelijks gebruiken, tot de striemen verminderen.

 • 4 eetlepels linzen meel
 • 3 eetlepels kurkuma poeder
 • ½ kop volle melk

Meng alles goed door elkaar. En breng het aan op het te verzorgen huid gedeelte. Eventueel met een kwastje.

Laat het ca 20 minuten intrekken, en was het voorzichtig af met huidwarm water. Dep droog

Citroen voor je huid

 1. Gezichtsmasker met kikkererwten en kurkuma tegen een doffe huid

Een van de meest effectieve en efficiënte maskers tegen een doffe huid. Door het scrubeffect worden de dode huidcellen verwijderd. Dit masker wordt ook gebruikt tegen huid oneffenheden.

Als je het regelmatig gebruikt wordt je huid gladder en zachter.

 • 1 eetlepel kikkererwten meel
 • Paar druppels vers geperste citroensap
 • Mespuntje kurkuma poeder
 • 1 tot 2 rozenwater (voor de rijpere huid) OF yoghurt (voor de vette huid) OF melk (voor de droge huid)

Meng alles goed door elkaar om er een pasta van te maken. Breng het juiste masker aan op je gezicht

en laat dit ca 10 minuten intrekken. Spoel het af met lauw water en dep het gezicht droog.

Avocado is goed voor de huid

 1. Verzorgend gezichts masker met avocado, kokosmelk en kurkuma                     Dit is een sterk hydraterend masker en voelt heerlijk aan, na gebruik.
 • 2 eetlepels biologische kokosmelk
 • ½ avocado, fijn geprakt
 • ¼ theelepel kurkuma poeder

Meng alles goed door elkaar. Breng aan op je gezicht. Laat het masker ca 15 minuten intrekken. Maal dan een doek nat met lauw-koud water, wring de doek uit en veeg het masker voorzichtig weg. Dep je gezicht ná met een beetje rozenwater.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *